BeogradIzdvajamoPodrška dojenju

Dođite na obeležavanje Svetske nedelje dojenja u Beogradu

Udruženje RODITELJ vas sa velikim zadovoljstvom poziva na ovogodišnju proslavu Svetske nedelje dojenja u Beogradu, 2. avgusta 2015. godine na Keju oslobođenja u Zemunu (kod Letnje bine). Manifestacija počinje u 17 časova i družićemo se sve do 20 časova.

Ovo je 10. jubilarni put da Udruženje Roditelj obeležava Svetsku nedelju dojenja i ovom manifestacijom obeležavamo čitavu deceniju promovisanja dojenja u Srbiji i podrške majkama koje doje. Takođe, naše Savetovalište za dojenje obeležava 5 godina uspešnog rada.

 

11816229_10153510922009539_5272551474302794962_oOvogodišnja manifestacija dobila je zvaničnu podršku od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“,  Gradske opštine Zemun i Gradskog Sekretarijata za zdravlje grada Beograd, a očekujemo i zvaničnu podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Glavna tema ovogodišnje nedelje dojenja nosi naziv Dojenje i posao – idu zajedno! koja apeluje na sve donosioce zakona i poslodavce da pruže odgovarajuću podršku formalno i neformalno zaposlenim majkama koje doje. Ova tema podseća i na Konvenciju o zaštiti majčinstva (C183 – Maternity Protection Convention, 2000) koju je donela Međunarodna organizacija rada (ILO), kao i na prateći set suštinskih Preporuka (Recomandation No. 191) za implementaciju mera zaštite i podrške majkama na radnom mestu.

 Ovogodišnjom kampanjom „Dojenje i posao – idu zajedno!“, Svetska alijansa za podršku dojenju (WABA) želi da skrene pažnju na važnost podrške ženama zvanično i nezvanično zaposlenim, kako bi bile u mogućnosti da adekvatno kombinuju posao i podizanje dece, a posebno dojenje.

DOJENJE I POSAO – IDU ZAJEDNO!

Udruženje RODITELj ove godine obeležava 10 godina proslavljanja Svetske nedelje dojenja u Srbiji i zalaganja za bolje uslove i pružanje podrške majkama koje žele da doje.
Tokom 10 punih godina informišemo, podstičemo, promovišemo i povezujemo.
Ove godine naročito želimo da:
– Informišemo sve žene o pravu na pauzu za dojenje na poslu
– Podstičemo podršku zaposlenim majkama na svim nivoima
– Promovišemo primere dobrih praksi poslodavaca u primeni zakona
– Povezujemo ciljne grupe i sektore koji mogu i treba da pruže podršku

Podsećamo javnost da je Konvencija o zaštiti materinstva ratifikovana u Srbiji, ali ne i prateći set preporuka. Takođe podsećamo da naš Zakon o radu prepoznaje podršku zaposlenim majkama koje doje i obavezuje poslodavce na obezbeđivanje odgovarajuće pauze za dojenje. Međutim, napominjemo da nam nije dovoljno slovo zakona, nego i primeri dobrih praksi koji ga poštuju.

Ovom prilikom pozivamo sve poslodavce i kompanije koje su naročito odgovorne prema zaposlenim majkama, da javno podele svoja iskustva o primeni ovog člana Zakona i promovišu svoje dobre prakse i na taj način utiču na druge da slede njihov primer.

I ove godine, Svetsku nedelju dojenja podržaće i Institut za neonatologiju u Beogradu gde je otvorena Prva banka humanog mleka u Srbiji kao i voda Rosa koja je jedan od inicijatora osnivanja Banke humanog mleka. Načelnica Prve Banke humanog mleka dr Radmila Mileusnić-Milenović će takođe govoriti na manifestaciji o značaju Banke mleka. Kao brend koji propagira porodične vrednosti Rosa već pet godina aktivno podržava osnivanje, opremanje i razvoj Banke humanog mleka u Srbiji.Sve zainteresovane mame koje žele postati donori, mogu se obratiti odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36-30-127 ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na broj telefona 021/488-05-42. Više informacija o bankama humanog mleka možete naći na sajtu www.bankamleka.rs.

 

 Sponzori ovogodišnje manifestacije:

ROSA – Sponzor Svetske nedelje dojenja

rosa - logo transparent

Spon

Sponzzori Manifestacije

Logo_Kosili

 

mutimam-logo-noviPrijatelji manifestacije

 

Kikebu_Logo_beli_web

laguna-logo-varijante

beluga

Daj-Daj-logo-2012Andjeli JPGmali

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More