Izdvajamo

Evropska godina aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti

Evropska unija je 2012. godinu proglasila godinom aktivnog starenja i solidarnosti među generacijama. Kao posledica napretka medicine i generalnog poboljšanja uslova života, uveliko je smanjena stopa smrtnosti evropskog stanovništva, odnosno znatno je produžen životni vek. S obzirom na to, demografska struktura stanovništva se menja i ono postaje sve starije.

Prema podacima Eurostata iz 2010. godine, prosečna starost stanovništva u Evropskoj uniji je 40,9 godina, a ukupan procenat osoba starijih od 65 godina iznosi 17,4 odsto. Međutim, do 2060. godine, prosečni građanin će imati 47,6 godina, a na svake dve radnosposobne osobe (starosti od 15-65 godina) dolaziće jedna osoba starija od 65 godina. Od 2012. godine broj radnosposobnog stanovništva u Evropi počeće da opada, a broj ljudi starijih od 60 godina povećavaće se za oko 2 miliona godišnje.

Starije osobe su ogroman društveno-ekonomski resurs koji će nastaviti da raste. Od vitalnog je značaja da sačuvamo dragocene veštine i iskustva starijih kroz transfer znanja i veština između generacija.

2012 – Evropska godina aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti jača svest o doprinosu starijih osoba društvu i načinima na koji se taj doprinos može podržati. Inicijativa želi da podstakne i uključi sve relevantne činioce da na svim nivoima deluju u cilju stvaranja boljih mogućnosti za aktivno starenje i jačanje solidarnosti između generacija.

Veliku ulogu u ovom procesu imaju i organizacije civilnog društva koje svojim aktivnostima mogu da znatno da doprinesu borbi protiv starosne diskriminacije kroz informisanje i savetovanje, uspostavljanje kontakata sa državnim organima i institucijama, ali i kroz umrežavanje sa drugim organizacijama radi sprovođenja zajedničkih aktivnosti i uspostavljanje inovativne dobre prakse.

Projekat „Podrži, poveži, pobedi“ Udruženja RODITELJ podržan je od strane Instituta za održive zajednice, preko fondova USAID, a jedan od njegovih osnovnih ciljeva je upravo kreiranje uslova za ostvarivanje efikasne međusobne podrške i saradnje između različitih starosnih grupa – samohranih roditelja i starijih osoba.

Ovim projektom, Udruženje RODITELJ želi da uključi što više organizacija civilnog društva koje pružaju podršku samohranim roditeljima i starijim licima, kako bi zajednički osmislili inovativna rešenja za podizanje kvaliteta života osoba u starijoj dobi, ali i samohranih roditelja. Svi zajedno možemo da približimo različite generacije i da ojačamo socijalnu koheziju i solidarnost između njih.

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More