Magazin

Halo beba – stalna podrška i pomoć roditeljima

Telefonsko savetovalište za pomoć i podršku porodicama sa trudnicama, porodiljama, novorođenim bebama i malom decom – “Halobeba”, otpočelo je sa radom 3. decembra 2001. godine. Zahvaljujući punoj tehničkoj i logističkoj podršci UNICEF-a u Srbiji i saglasnosti tadašnjeg Ministarstva zdravlja i zaštite životne okoline, „Halobeba“ je postala sinonim za pravovremene i korisne savete i informacije budućim roditeljima. Anđelka Kotević, koordinatorka „Halobebe“ u intervjuu za UNICEF priča kako se savetovalište razvijalo, sa kakvim izazovima su se susretali i koji su planovi tima „Halobebe“ za naredni period.

Rad telefonskog savetovališta „Halobeba“ započet je uz stručnu i finansijsku podršku UNICEF-a, pre trinaest godina. Kakav je bio razvojni put „Halobebe“ i sa kavim izazovima ste se susretali?

“Halobeba” je telefonsko savetovalište za pomoć i podršku porodicama sa trudnicama, porodiljama, novorođenim bebama i malom decom. Otpočeli smo sa radom 3. decembra 2001. godine zahvaljujući punoj tehničkoj i logističkoj podršci UNICEF-a u Srbiji i saglasnosti tadašnjeg Ministarstva zdravlja i zaštite životne okoline. Od tada radi u kontinuitetu, u tri smene – 24 sata svakoga dana u godini, (subotom, nedeljom i praznikom). Radom rukovodi tim iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, gde je savetovalište i smešteno. Održivost Projekta je postignuta „ulaskom“ u sistem zdravstvene zaštite Srbije, uz finansijsku podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije u početku, pa u narednom periodu finansirano je od strane (lokalna) Uprave Grada Beograda. Ove 2014 godine, na našu sreću, RFZO je preuzeo finansiranje u celosti, pa samim tim postali smo deo sistema zdravstvene zaštite, gde i pripadamo.

U telefonskom savetovalištu rade jednu smenu nedeljno, iskusne patronažne i pedijatrijske medicinske sestre iz beogradskih domova zdravlja (oko 36). tačnije radi 18 viših, 12 visoko obrazovani sestara i 6 specijalistkinja javnog zdravlja. Na raspolaganju su i naši konsultanti pedijatri, ginekolozi i dečiji psihijatri.

  • Neko vreme ste imali dosta neostvarenih poziva. Kako ste to rešili?

Telefonsko savetovalište je smešteno u posebno izdvojenoj i pripremljenoj prostoriji sa mini centralom i 3 ulaza. Nekoliko prvih godina radili smo kako smo znali i umeli, mi volimo da kažemo „peške“, a sada rad sestara savetnica prati kompjuterski program koji je znatno olakšao rad i ubrzao administrativni deo. Jedno vuče drugo, pa umesto komunikacije telefonom sa patronažnim službama domova zdravlja u smilsu informacija o otpustima majki i beba iz porodilišta, komuniciramo elektronskom poštom. Uskoro će i porodilišta sa nama komunicirati na sličan način. Ovako smo ubrzali put prenosa informacija, mogućnost greške je mnogo manja, a vremena za odgovore na pitanja roditelja imamo više. I za ovaj napredak razvojnog puta zaslužan je UNICEF.

halo-za-zdravu-bebu-1

Rad telefonskog savetovališta „Halo beba“ u korak prati i sajt „halobeba“ sa mnogim sadržajima koji, nadamo se pomažu roditeljima, kao i internet savetovanje preko imejl adrese halobeba@beotel.rs. Od prošle godine napravili smo i android aplikaciju o zdravlju i razvoju dece. Tom prilikom su korišćeni materijali o rastu i razvoju dece od rođenja do 5 godina života, kao i vodič za trudnoću i prenatalnu negu, koje su kreirali zdravstveni radnici i saradnici iz Velike Britanije. Oni su nam dozvolili da ove edukativne materijale prevedemo i koristimo, na čemu im zahvaljujemo. Sadržaj ove aplikacije obuhvata 7 važnih oblasti u rastu i razvoju dece, kratko i jasno je napisan, prilagođen potrebama roditelja, tumačeći po uzrastu šta dete može da uradi, a šta roditelj treba da podstiče.

Kad god opisujem početak i rad telefonskog savetovališta imam potrebu da naglasim da ništa nije lako i ni jednostavno, potrebno je mnogo rada, preskakanje prepona, zagovaranje i zastupanje sna koji sada izgleda krajnje jednostavan i logičan. Izazova i prepreka je bilo na svakoj krivini, virili su baš iza svakog ćoska ali mi smo verovali u dobrobit onoga što radimo i išli ka cilju. Istini za volju, nekada su to bili mravlji koraci ali naš san se ostvario.

Poslednjih petnaest godina naš tim iz Gradskog zavoda za javno zdravlje intenzivno sarađuje sa UNICEF-om radeći na mnogim projektima koji se odnose na osnaživanje kapaciteta sestara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, naročito patronažnih.

  • Na koje dosadašnje rezultate tima „Halobebe“ ste posebno ponosni?

Uh što je ovo teško pitanje! Bojim se da bi u nabrajanju prešla svaku meru jer naših uspeha i postignuća ima mnogo. Možda sam najponosnija baš na formiranje i rad jedne jedinstvene „Halobebe“, ili na proglašenje za najbolji primer dobre prakse za Balkan 2009. godine od strane Svetske zdravstvene organizacije, a na predlog UNICEF-a. Tu je i otvaranje telefonskog savetovališta „Telefončić“ u Zagrebu, po ugledu na našu „Halobebu“ kao i otvaranje 16 telefonskih savetovališta „Deca Srbije“ u većim gradovima Srbije. „Halobeba“ je danas sastavni deo velike porodice – „Dece Srbije“. Ceo tim ima mnogo razloga da bude ponosan na svoje čedo. Nadam se da će nas zaobići pubertetske muke.

  • Halobeba je postala sinonim za pravovremene i korisne savete i informacije budućim roditeljima. Koliko je roditelja do sada zatražilo pomoć?

Do sad je bilo oko 1,200,000 poziva, a razloga zašto su nas zvali bilo je oko 1,550,000. Mi smo povezali u Beogradu oko 203.000 porodilja i njihovih dragocenih zamotuljaka sa patronažnim sestrama kako bi poseta ovih sestara usledila prvi dan po otpustu iz porodilišta. Oko 15% poziva je iz cele Srbije, ali ima poziva i iz celoga sveta. Najčešće nas zovu roditelji dece starosti do 6 meseci, a najčešće pitanje odnosi se na dojenje.

  • Kakvi su ciljevi i planovi „Halobebe“ za naredni period ? Da li će saradnja sa UNICEF-om biti proširena na još neke projekte/akcije?

Nama ne nedostaju ideje, svakako ćemo prvo inovirati sajt i povezati se sa društvenim mrežama, stekli su se uslovi da ovo uradimo. Ima još nekih predloga kako da budemo još korisniji roditeljima ali otom potom, polako punimo kočije Deda mraza i za neku od narednih godina.

Saradnja sa UNICEF-om je kontinuirana, (obostrana ljubav traje i nadam se trajaće još dugo), trenutno radimo na osnaživanju patronažnih sestara i romskih medijatorki u 10 domova zdravlja iz Srbije, a vezano za rani rast i razvoj. Ovo je veliki i veoma značajan projekat koji će doneti dobrobiti svima, jer na sveobuhvatan način uči o najvažnijoj temi u životu svakog deteta – o ranom rastu i ranom razvoju. Mi iz „Halobebe“ volimo da kažemo da prve godine traju večno.

  • Postoji li univerzalni savet svim budućim ili sadašnjim roditeljima, koji pozovu „Halobebu“? Koji savet biste izdvojili kao najbitniji za osnaživanje roditelja/staratelja za bolju brigu o deci?

Jasno je svima nama da biti roditelj jeste lep i izazovan posao ali i vrlo neizvestan i pun izazova ali i prepreka. Mislim da je najvažnije da roditelj/staratelj pre svega voli dete, baš to dete jedino i jedinstveno. Deca koja osećaju da su voljena, poštovana i da se o njima neko brine, imaju najbolji početak.

Izvor UNICEF

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More