Press clipping

Roditelji koji su plaćali više cene vrtića traže povraćaj novca

Izvor: Telegraf, 05.11.2014.

Dragana Soćanin iz udruženja „Roditelj“ izjavila je da se i tom udruženju javio veliki broj roditelja koji žele da naplate to što su godinama plaćali više mesečne cene za vrtić.

Roditelji koji su godinama neosnovano plaćali više cene vrtića u Beogradu najavljuju tužbe za povraćaj novca i pokretanje procedure za ocenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika za utvrđivanje cena usluga u dečjim ustanovama.

Ovo čine jer ne postoje zakonom predviđene sankcije za lokalne samouprave koje su napraćivale vrtić više nego što je potrebno. Određen broj roditelja već je angažovao advokate i uglavnom se organizuju roditelji iz iste predškolske ustanove kako bi troškovi sudskog postupka bili manji.

Pitanje je za koliki period unazad će roditelji moći da naplate svoja potraživanja, što pre svega, zavisi od suda, kao što ostaje za sada otvoreno pitanje da li će roditeljima koji duguju dve ili tri uplate to eventualno biti oprošteno s obzirom da su godinama plaćali više nego što je trebalo.

Roditelji koji su poslednje tri godine plaćali kao punu cenu boravka dece u vrtiću 9.705,7 dinara, mogu da potražuju iznosi oko 250.000 dinara – kažu u toj ustanovi i dodaju da je ekonomska cena vrtića 13.332 dinara, što znači da je 20 odsto 2.266,4 dinara, odnosno da su ti roditelji mesečno “preplaćivali” oko 7.500 dinara.

Takođe, ističu i da vrtići u beogradu neosnovano naplaćuju punu cenu usluga u dane odsustva deteta.

– Poslali smo dopis ministarstvu, i dobili odgovor da se za dane kada dete odsustvuje naplaćuj 50 odsto od dnevne cene, bez obzira na razlog zbog kog dete odsustvuje – kažu u toj ustanovi.

Dragana Soćanin iz udruženja “Roditelj” rekla je Tanjugu da se i tom udruženju javio veliki broj roditelja koji žele da naplate sve što su više platili, te da će udruženje pokrenuti proceduru za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti Pravilnika.

Soćanin još kaže i da je, što je sasvim neobično, Novi Sad doneo odluku pa subvencionište boravak dece čak i u privatnim vrtićima, a u isto vreme Beograd boravak u državnim ustanovama naplaćuje više nego što bi trebalo

Cela vest na Telegraf.rs

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More