IzdvajamoMagazin

Park, a ne parking!

Kriticna masa, park a ne parking

U subotu 25.10. 2014 održaće se 43. beogradska Kritična masa, biciklistička vožnja koja tradicionalno počinje okupljanjem u 16:30 h na Trgu Republike i polaskom u 17h. Ovaj put tema je Park, ne Parking! 

 Vožnja će se završiti u Mikser house gde će biciklistkinja Snežana Radojičić održati oproštajnu tribinu pod nazivom Putospektiva specijal o svom putovanju oko sveta biciklom.

Prvih sto učesnika koji se pojave u subotu na Trgu Republike na biciklima dobiće i primerak priručnika „Beograd na pedale“  namenjenog biciklistima početnicima.

U toku Evropske nedelje mobilnosti JKP Parking servis dao je podršku održivom transportu, otvorivši parking za bicikliste u javnoj garaži u Masarikovoj ulici. Međutim, nakon tog koraka napred, JKP Parking servis napravio je dva koraka unazad  i vrlo diskutabilno legalizovao nelegalni parking na Kalemegdanu sa 114 mesta za parkiranje. Zbog toga, beogradski biciklisti  rešili su da se provozaju do Kalemegdana i pokažu šta misle o tome.

Takva praksa vrlo diskutabilne prenamene kulturno-istorijskih spomenika i zelenih površina u parkinge nezamisliva je u gradovima koji brinu o funkcionalnom transportu i dobrobiti svojih građana. Smatramo da je trebalo postaviti automatske „samopotapajuće“ stubiće i pristup dozvoliti samo službenim i dostavnim vozilima, umesto što se na ovaj način generiše veći saobraćaj, jer sada vozači na parkingu ostaju kraće i češće se smenjuju. To doprinosi i dodatnom povećanju dinamičkog saobraćaja u centru Beograda i stvaranju veće buke i protoka vozila na samoj tvrđavi.

Osvrnuli bismo se i na najavu gradnje četiri javne garaže u centru Beograda (Studentski trg, Kosovska, Skerlićeva i Đeram pijaca) koje bi donele novih 2000 parking mesta, kako najavljuje  direktor Parking servisa Andrija Čupković.

U evropskim gradovima, npr. Beču, praksa je da se jedno parking mesto sa ulice, tj. trotoara ukine, tj. zameni građenjem jednog parking mesta u javnoj garaži. Da li  će to biti praksa i u Beogradu, ostalo je nejasno iz izjava gospodina Andrije Čupkovića.

Povodom ovih najava, Udruženje građana Ulice za bicikliste, Ministarstvo prostora, internet portal Bajsologija, Udruženje za reviziju pristupačnosti, Zelena omladina Srbije, Udruženje Roditelj, Centar za Mame i Beogradski Festival Cveća izdali su zajedničko saopštenje i traže da se JKP Parking servis prilikom gradnje parkirališta i javnih garaža pridržava opštih urbanističkih principa, kako se centar Beograda ne bi ugušio u automobilskom saobraćaju. Širom sveta pokazalo se da ulaganje u automobilsku infrastrukturu bez poboljšanja javnog prevoza i ostalih alternativnih vidova transporta dovodi do saobraćajnog kolapsa, jer samo stvara novu količinu automobila na ulicama. Nadamo se da će Beograd početi da se ugleda na dobre primere prakse evropskih gradova poput Ljubljane ili Beča, koji parking politiku kreiraju u interesu svih građana (osoba sa invaliditetom, roditelja sa kolicima, slepih osoba i biciklista) , a ne samo vozača automobila.

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More