RODITELjI mališana koji idu u neki od beogradskih državnih vrtića, godinama plaćaju znatno višu cenu nego što je to zakonskim propisima predviđeno, potvrđeno nam je u Ministarstvu prosvete. Iako je nadležno ministarstvo uputilo više dopisa gradskoj vlasti sa zahtevom da uskladi pravilnike sa zakonima koji propisuju da roditelji plaćaju 20 odsto od ekonomske cene, nije bilo odgovora, niti je cena umanjena.

– Na osnovu dokumentacije koju su nam stranke dostavile konstatovali smo da roditelji dece u predškolskim ustanovama u Beogradu i Kragujevcu, učestvuju u obezbeđivanju sredstava za ostvarivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja u većem procentu nego što je propisano članom 159. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i članom 50. Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju – navode u Ministarstvu.

U julu je od gradskih vlasti u Beogradu i Kragujevcu zatraženo obaveštenje o procentu u kojem roditelji učestvuju u plaćanju vrtića. Kragujevac je doneo rešenje po kojem se utvrđuje ekonomska cena usluga od 17.153 dinara, a roditelji će plaćati 3.430 dinara, što je 20 odsto.

– Grad Beograd je, polovinom septembra, poslao obaveštenje da na osnovu kojeg se vidi procenat učešća roditelja nije utvrđen u skladu sa zakonom – navode u Ministarstvu prosvete. – Uputili smo ponovo dopis 2. oktobra i ukazali da to što postojeći pravilnik nije usklađen sa zakonom, prouzrokuje i materijalnu štetu u vidu dodatnih troškova za roditelje, pa je potrebno da se u što kraćem roku donesu akti kojima će se propisati ekonomska cena i učešće roditelja u procentu koji je propisan zakonom. Nismo dobili odgovor od grada Beograda.

Nadležni posebno napominju da se eventualni popusti mogu davati isključivo u odnosu na maksimalno učešće roditelja u iznosu od 20 odsto od ekonomske cene. Najveća cena koju trenutno plaćaju roditelji beogradskih mališana je 9.705 dinara i ona važi za oko 17.000 korisnika, tako da oni već godinama plaćaju mnogo više od propisane cene.

MAKSIMALNO 6.000 DINARA

KOLIKA je stvarna ekonomska cena teško je utvrditi. Pre poskupljenja u januaru 2013. nadležni su govorili da je 20.000, a jula ove godine – 30.000 dinara. Međutim, u odgovoru Sekretarijata za obrazovanje od 2. oktobra, na pitanje koliko roditelja plaća punu cenu, navodi se da „niko ne plaća punu cenu od 13.300 dinara“. Dakle, 20 odsto bi se kretalo od minimalnih 2.660 do maksimalnih 6.000 dinara.

DESET DANA BEZ ODGOVORA

IAKO smo pre deset dana Sekretarijatu za obrazovanje uputili pitanja, odgovore nismo dobili. Tako smo ostali uskraćeni za objašnjenje kada će grad početi da primenjuje zakon, odnosno kako je ekonomska cena porasla od januara 2013. do jula 2014. sa 20.000 na 30.000 dinara.

ZAKON NA SNAZI OD 2009. GODINE

ČLANOM 159. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da lokalna samouprava učestvuje u finansiranju boravka mališana u vrtiću sa 80 odsto od ekonomske cene po detetu. Ovaj propis stupio je snagu 2009. godine, dakle još za vreme bivše vlasti DS.

Izvor: Novosti