TrudnoćaZdravlje

Ishrana u trudnoći

Prvi savet koji trudnica čuje je – moraš sad da jedeš za dvoje. Iako dobronameran, savet je potpuno pogrešan, ne jedite za dvoje, već dovoljno da se vaša beba razvija.

Unošenje više hrane nego što je potrebno dovodi do gojaznosti. Gojaznost je  rizik za vas i vašu bebu. Usled gojaznosti otežan je porođaj, rađaju se „krupnije“ bebe sklonije infekcijama, gojenju, dijabetesu i kardiovaskularnim bolestima.

Bitno je  voditi računa, ne samo o količini hrane koju ćete uneti u toku dana, već i o kvalitetu namirnica (tj. izboru, načinu pripreme i biološko – dijetetskoj vrednosti namirnica). Pravilnom ishranom smatra se pravilno izbalansirana i raznovrsna ishrana.

Normalno povećanje telesne težine u trudnoći

Normalno povećanje telesne težine trudnice je od 9 do 11 kg. Zbog toga  je redovna kontrola vaše telesne težine veoma bitna. U  prvom tromesečju trudnoće preporučljiv je porast telesne mase od 1- 4 kg. U ovom periodu može doći do gubitka telesne težine  (kao posledica jutarnjih mučnina i učestalog povraćanja na početku trudnoće).

Tokom drugog i trećeg tromesečja trudnoće porast telesne mase ne bi trebalo da bude veći od 0.5 kg nedeljno (ako ste gojazni,  porast telesne težine ograničite na 0.3 kg nedeljno).

Izračunajte svoj BMI

Na početku trudnoće veoma je bitno da izračunate svoj BMI – Body Mass Index, što je u stvari odnos između težine i visine, koji vam može pomoći u proceni vaše uhranjenosti pre trudnoće i određivanju energetskih potreba (i optimalnom povećanju telesne mase) u toku trudnoće.

Njime takođe možete proceniti uticaj gojaznosti kao faktora rizika za vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe. BMI se izračunava kao težina u kilogramima podeljena sa telesnom visinom u metrima na kvadrat:

BMI= težina (kg)/visina (m)2

Vaše preporučeno povećanje telesne težine u odnosu na Vaš BMI (Body Mass Index) pre trudnoće možete videti u sledećoj tabeli:

Stanje uhranjenosti pre trudnoće Preporučeno povećanje telesne
mase u toku trudnoće
Pothranjenost
BMI<19.8
12.5 – 18 kg
Normalna telesna masa
BMI 19.8 do 25
11.5 – 16 kg
Prekomerna telesna masa
BMI 26 do 29
7 – 11.5 kg
Gojaznost
BMI>29
Max 7 kg

.

Raspodela dobijenih kilograma u trudnoći

“Dobijeni” kilogrami odlaze ne samo na plod, već i na organe majke, uvećanje grudi, posteljice… Ako majka u toku trudnoće dobije  11 kg:

Dobijena težina (kg) Odlazi na…
2.4 Depoi masti, proteina i ostalih hranljivih materija
1.5 Krv
0.9 Plodova voda
1.5 Ostale tečnosti (uključujući višak vode)
0.6 Povećanje dojki trudnica
0.6 Povećanje materice
0.5 Posteljica
3.0 Beba
11.0 Ukupno povećanje težine u trudnoći

.
Dnevni energetski unos za trudnice

Dnevne energetske potrebe trudnica  zavisne od više faktora: starosti, fizičke aktivnosti, stepena uhranjenosti pre začeća i navika u ishrani. Svaka trudnoća je individualna.

Samim tim, ne možemo navesti dnevni energetski unos koji bi bio idealan za sve trudnice. On se kreće od 1.600 kcal/dan ( kod nedovoljno fizički aktivnih) do 2.600 kcal/dan (za veoma aktivne trudnice), u nekim slučajevima čak i do 2.900 kcal (kod trudnica sa smanjenom telesnom  masom  pre trudnoće).

Autorka teksta je naša saradnica Milka M. Raičević, nutricionista, koja priprema radionicu o zdravoj ishrani koja će se održati u našim prostorijama. Više informacija uskoro!

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More