izvor: Tanjug | 04. novembar 2014, prenele Večernje Novosti

Roditelji koji su godinama neosnovano plaćali više cene vrtića u Beogradu najavljuju tužbe za povraćaj novca, kao i pokretanje procedure za ocenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika za utvrđivanje cena usluga u dečjim ustanovama.Ovo stoga što ne postoje zakonom predviđene sankcije za lokalne samouprave koje su napraćivale vrtić više nego što je potrebno.

Jedini način da dobijete nazad novac koji ste prethodnih godina davali bez potrebe, jeste da tužite predškolske ustanove, pošto je iz Grada najavljeno da refundacije novca neće biti.Roditelji plaćali vrtić po višim cenama

Određen broj roditelja već je angažovao advokate i uglavnom se organizuju roditelji iz iste predškolske ustanove kako bi troškovi sudskog postupka bili manji.

 Visina takse zavisi od iznosa koji se potražuje, rečeno je Tanjugu u Savetu roditelja jedne predškolske ustanove. Pa tako, ukoliko se potražuje oko 200.000 dinara taksa je 13.000, a za iznos od 250.000 – 300.000 taksa je 15.000 dinara, dok izlazak advokata na svako ročište košta po 50 evra.

Takođe, pitanje je za koliki period unazad će roditelji moći da naplate svoja potraživanja, što pre svega, zavisi od suda, kao što ostaje za sada otvoreno pitanje da li će roditeljima koji duguju dve ili tri uplate to eventualno biti oproštemno s obzirom da su godinama plaćali više nego što je trebalo.

„Roditelji koji su poslednje tri godine plaćali kao punu cenu boravka dece u vrtiću 9.705,7 dinara, mogu da potražuju iznosi oko 250.000 dinara“, kažu u toj ustanovi i dodaju da je ekonomska cena vrtića 13.332 dinara, što znači da je 20 odsto 2.266,4 dinara, odnosno da su ti roditelji mesečno „preplaćivali“ oko 7.500 dinara.

Takođe, ističu i da vrtići u beogradu neosnovano naplaćuju punu cenu usluga u dane odsustva deteta.

„Poslali smo dopis ministarstvu, i dobili odgovor da se za dane kada dete odsustvuje naplaćuj 50 odsto od dnevne cene, bez obzira na razlog zbog kog dete odsustvuje“, kažu u toj ustanovi.

Dragana Soćanin iz udruženja „Roditelj“ rekla je Tanjugu da se i tom udruženju javio veliki broj roditelja koji žele da naplate sve što su više platili, te da je potrebno pokrenuti proceduru za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti Pravilnika.

Soćanin još kaže i da je, što je sasvim neobično, Novi Sad doneo odluku pa subvencionište boravak dece čak i u privatnim vrtićima, a u isto vreme Beograd boravak u državnim ustanovama naplaćuje više nego što bi trebalo.

Foto