Press clipping

Kažnjavanje dece

Voditelj:
A dakle svako fizičko kažnjavanje dece, pa i ono koje je upotrebljivano kao vaspitna mera isključeno je prema nacrtu građanskog zakonika. Tom odredbom promovišu se novi standardi ponašanja u porodici koji eliminišu svako nasilje pa i ono tzv. ćuškanje po guzi. Isključivanje takvih metoda može da dovede do mnogo većih problema ističu pojedini psihoterapeuti. Istraživali smo koliko je prednacrt zakona dobar za decu u Srbiji.

Reporter, Mirela Vasin:

Prava je dilema da li je batina iz raja izašla. Ali ona je svakako vaspitna mera koja je zaustavljiva u našem društvu. Ratifikovanjem konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta Srbija je preuzela obavezu zabrane fizičkog kažnjavanja dece. Prednacrtom građanskog zakonika izuzimaju se svi oblici fizičkog kažnjavanja. Pa i ono preko pelena.

Sagovornik 1:
Ostavlja psihičke traume na dete. Postaje agresivno, nesigurno. Nema svoje mišljenje, spontani razvoj.

Sagovornik 2:
Kao i svemu kod nas ima uvek preterivanja. I u fizičkom kažnjavanju, a i u ovoj sekciji što se tiče zakonskih odredbi. Tako da mislim da na pola puta treba da se nađemo.

Sagovornik 3:
Sredina. Nekad decu treba malo ćušnuti po guzi da se zna u kući ko je stariji i koga treba slušati. Ali nisam za to da se deca prebijaju da se kažnjavaju rigorozno.

Reporter:
Porodični zakon već predviđa da roditelji ne smeju decu podvrgavati ponižavajućim postupcima i kaznama koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta. Ali moraju da ga štite od takvih uticaja drugih lica. Do čega može da dovede novi prednacrt.

Zoran Milivojević, psihoterapeut:
Pa to je vrlo kontraverzna mera koja u socijalnoj patologiji čini roditeljima nemoćnima uvodi anarhiju u porodici i kreira određene mentalne probleme. Znači decu koju onda nije moguće drugačije obuzdati dobijaju određene psihijatrijske dijagnoze kao poremećaj pažnje dobijaju lekove i tako dalje.

Reporter:
Osim posledica po razvoju deteta prema mišljenju Udruženja roditelj zbog moguće zloupotrebe od strane deteta zakon bi bio zamka i za roditelje.

Dragana Ćosić, Udruženje roditelj:
Postoji bojazan da će neka deca možda zloupotrebiti to pravo i mogućnost odnosno tu zaštitu pa će možda prijavljivati roditelje da su ih fizički kažnjavali a da do toga nije dolazilo. Zašto će ih prijavljivati? Pa možda zato što nije bio ispunjen neki njihov hir. Možda nisu dobili određenu lutku. Možda su roditelji tražili da da prestanu da igraju igrice duže od 6 sati na dan. Možda.

Reporter:
Ostaje otvoreno pitanje kako apelovati na razum jednoipogodišnjeg deteta kada ga ono još uvek nema. Nego većinu stvari smatra kao deo igre. Da li je rešenje o konstantnom popuštanju da deca rade samo ono što je njima zadovoljstvo ili da ih naučimo da ne rade neke stvari koje ugrožavaju njihovu bezbednost. Kao što je igranje utičnicama i slično.

Izvor: RT Vojvodina 1, Dobro jutro Vojvodino,05.10.2011.

Izvor fotografije www.stockvault.net.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More