Iz vašeg ugla

Kuvarski dnevnik bebe Marte + poklon

GOTOVO da nema roditeljske teme koja nas više zaokuplja od ishrane. Da li ćemo dojiti, koliko uspešno, da li ćemo imati mlek,a da li je beba gladna, kada i kako početi sa čvrstom hranom…  Mame često nisu sigurne koga da slušaju, sebe, bake i deke, komšinice, pedijatre… Zato je jedna mama, inače doktor medicine, Marija Mandić rešila da svoje iskustvo uvođenja dohrane njene kćerke Marte pretvori u knjigu  „Kuvarski dnevnik bebe Marte“. Pored “Ode dojenja”, najsavremenijih preporuka na ovom  polju, preko odgovora na najčešća pitanja sa kojima se majke sreću u ovom razdoblju, knjiga prati prvih 100 dana uvođenja čvrste hrane bebi Marti i to u obliku Dnevnika. Marta je do 5,5 meseci isključivo sisala, a onda je prvi put pojela nešto što nije mamino mleko. Više o knjizi možete pročitati na FB strani Kuvarski dnevnik bebe Marte.

Marija i njen suprug Danijel imaju troje dece, Antoniju 4,5 godine, Petra 3 godine i Martu 17 meseci, i svoje iskustvo sa dojenjem i uvođenjem dohrane pretočili su u ovaj priručnik.

– Uvek sam svojoj deci htela da obezbedim najbolje, u onim okvirima koliko ja to mogu i odatle je potekla i moja želja da im pružim najzdraviju ishranu i pravilno uvodjenje čvrste hrane. O tome sam puno čitala i kad sam uvidela koliko je to ustavri komplikovan proces a iskustvo koje imam poželela podeliti sa drugim mamicama, kod uvodjenja sa Martom sam počela voditi Dnevnik na jednoj društvenoj mreži. On se uz podsticaj drugih pretvorio u knjigu o kojoj nisam mogla ni sanjati – kaže Marija. –  Trenutno sam na porodiljskom odsustvu, a inače sam specijalizant interne medicine za Dom zdravlja Subotica.

Za vas smo izabrali nekoliko recepata iz knjige, a za tri čitaoca ili čitateljke Roditelj sajta, Marija je pripremila po jedan primerak knjige „Kuvarski dnevnik bebe Marte“.

RECEPTI

1.    Domaća kašica od kruške sa pirinčem

Sastojci:

 • jedna kruška
 • dve kašike pirinča

Priprema:

 1. U malo vode kuvati dve ravne kašike pirinča desetak minuta.
 2. U međuvremenu oguliti i očistiti krušku, te je iseći na sitnije komade.
 3. Zatim ubaciti krušku u pirinač, poklopiti i kuvati još 5-7 minuta. Po potrebi dodavati vode, ali ne previše, toliko da na kraju kuvanja pirinač skoro sve upije. Ovako se čuvaju hranjive materije iz kruške i sve završe u kašici.
 4. Na kraju sve izblendirati blenderom ili šptapnim mikserom.

MAMIN KOMENTAR: ova super užina se može davati bebi još na samom početku uvođenja čvrste hrane.

 2. Slatki kupus s mesom

 • četvrtina glavice svežeg kupusa
 • jedna šargarepa
 • jedan peršun
 • pileće belo meso

Sastojci:

 • četvrtina glavice svežeg kupusa
 • jedna šargarepa
 • jedan peršun
 • pileće belo meso

Priprema:

MAMIN KOMENTAR: Ovako dobijeno kompleksno jelo beba može da jede tek kad joj svaku namirnicu od koje se jelo sastoji posebno uvedete u ishranu.

 

3.    Popara sa pavlakom i jogurtom – doručak koji se obožava

Sastojci:

 • okrajak hleba
 • pavlaka
 • jogurt

Priprema:

 1. U malo uzavrele vode staviti ćošak hleba, skinuti sa vatre i mešati kašikom dok ne postane smesa kao kaša.
 2. Zatim dodati kašiku pavlake i jogurta po potrebi, da jelo bude kašastije i lakše za gutati.

MAMIN KOMENTAR: praviti bebi nakon što se uvede gluten i mlečni proizvodi, znači negde nakon osmog meseca života.

a Rafflecopter giveaway

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More