Press clipping

Majka i beba bez prave pomoći

NEZAVISNI ocenjivači, koje su na poziv UNICEF-a i Ministarstva zdravlja Republike Srbije tokom septembra procenjivale stanje „Bebi frendlija“ u pet velikih porodilišta u Srbiji, u svom izveštaju eksplicitno su potvrdili žalbe majki na nehuman i neprihvatljiv tretman na porođaju i posle njega – saopštili su u ponedeljak Građanska inicijativa „Majka hrabrost“, Udruženje „Roditelj“ i roditeljski portal „Bebac“.

Izveštaj između ostalog naglašava da medicinsko osoblje ne razume i ne poznaje suštinu „Bebi frendli“ programa, kao i da u svom radu primenjuje selektivno samo pojedine delove. Dr Ženevjev Beker iz Irske i dr Elizabeta Zisovska iz Makedonije, preporučuju da se ponovo sprovede kompletan proces „Bejbi frendli“ akreditacije i sertifikacije porodilišta. Dr Beker i dr Zisovska zaključile su da se majke žale na lošu komunikaciju sa zdravstvenim radnicima, nedostatak poštovanja kao i nedovoljno posvećeno vreme i pažnju. „Bebi frendli“ program majke povezuju sa situacijom u kojoj će, iscrpljene nakon porođaja koji ničim nije olakšan, biti prepuštene same sebi, bez potrebne pomoći i uz vrlo ograničenu obuku o dojenju.

Kao prakse koje treba menjati, navodi se restriktivna politika prisustva pratioca na porođaju i zabrana poseta.

B. R, 14.12.2009, www.novosti.rs

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More