DecaIz vašeg uglaTrudnoća

Mama prvi put

Voda dojenje

One koje postaju mame prvi put…

Možda ne znaju:

Svi maštaju o lepoj trudnoći, bez komplikacija, savršenoj bebi koja gotovo nikada ne plače. Zato se mnoge novopečene mame iznenade i razočaraju kada vide da nije baš sve tako „ružičasto“. „Uh, pa niko od mojih drugarica nije mi ovo spomenuo“, pomisliće. Istina je da su sve te druge  na te probleme,  jednostavno – zaboravile. Evo liste koju sam sastavila na osnovu sopstvenog i iskustva svojih drugarica, nadam se da će nekoj trudnici biti od koristi da realnije i spremnije dočeka lepote materinstva:

1. Nema ljubavi na prvi pogled! Ili barem retko se dešava. Ako ste očekivali da onog momenta kad beba udahne prvi put, a vi je onako izmoreni i oznojeni ugledate, kvrcne nešto i rodi se ogromna ljubav, moramo vas razočarati. Tako intezivne emocije se sigurno ne pojavljuju tada, jer ste prepljavljeni mnogim drugim osećajima. Ali, ljubav i emocije prema tom sićušnom biću koje je vaše i zavisi samo od vas, raste svakog dana, to je sigurno. Zato, nemojte da se osećate loše ako niste odmah izgoreli od ljubavi prema svojoj bebi i ako vam izgleda malo „ružnjikavo“, plavo i smežurano…

2.  Bićete mnogo umorni. Vaše telo prošlo je čudesnu transformaciju, od pravljenja novog života, njegovog brižljivog čuvanja u materici, porođaja, koji, ma koliko da je savršeno čudo prirode, ipak je naporan čin, do vraćanja na „staro“. E to, zna da potraje. Jer, sada ste majka, i godinama ćete se buditi na svaki šum. Sati nespavanja, ili prekinutog sna, iscrpljujuće obaveze, ne zato što vam briga oko bebe pada teško, već zato što sve to radite prvi put, što je ulog veliki a vi nesigurni, sve to neminovno ostavlja trag na vama i bićete mnogo umorni. Probajte sebi da olakšate kad god možete, da se hranite zdravo i da prioritet date uživanju sa porodicom i zdravom snu, kad god možete. Kuća može da blista i kada beba malo poraste.

3. Bićete kompletno drugačija osoba. Plakaćete na scenama filma koje vas ranije ne bi ganule, bićete osetljiviji nego inače kad vidite decu na ulici kako prose, ili mališane o bolnici, imaćete neodoljivu potrebu da zaštitite ne samo svoje, već i drugu decu (nemojte se čuditi i ako budete agresivniji nego ranije u toj zaštiti). Vaš um biće zauvek promenjen – gledaćete stvari iz potpuno novog ugla i iznenadićete se, ne malo, kad vidite kako su vam se životni prioriteti preslagali na potpuno nov način, zbog malog čEdovišta.

4. Trudnoća i porođaj ostavljaju trag na telu. U redu, možda ste poput fotomodela koji posle pet meseci opet savršene stanu na pistu, ali većina žena ima velikih problema da svoje telo vrati u pređašnji izgled posle porođaja. Razloga za to ima mnogo, neke promene se ne mogu lako ispraviti, poput strija, proširenih vena, ožiljaka od carskog reza, neke poput viška kilograma  i oblika tela, možda i mogu. Samo nemojte imati nerealna očekivanja, telu treba najmanje devet meseci da se prilagodi na to da više nije trudno. Dajte sebi vremena!

5. Dojenje nije lako i ne ide uvek  prirodno! Idealna slika bebe koja blaženo uživa na majčinim grudima, u stvari je raritet. Istina je da dojenje, iako veoma važno za pravilan početak  života i zdravlje bebe, prate brojni problemi koje nekada mame ne mogu same da reše. Ti problemi mogu da izazovu mnogo straha, plača i frustracije ako mama ne zna kome da se obrati, a stalo joj je da doji. Trudnice samo zanima kako će se poroditi i o tome razmišljaju, a taj događaj traje nekoliko sati. Ali se retko informišu o dojenju koje traje mesecima, nekada i više godina. Dakle, čitajte, informišite se i nađite unapred osobu od poverenja koja može da vam pomogne. Ili se obratite našim SAVETNICAMA ZA DOJENJE, mamama koje su uspešno dojile i mogu da vam pomognu.

 

Problemi dojenje

 

6. Trendovi i moda – vredi li? U redu, možda ćete imati volje da se u svakoj šetnji „skockate“, i oblačite se u skladu s trendovima, ali ipak na neke stvari morate da računate. Cipele s platformama nisu se baš najbolje pokazale u disciplini „guranje kolica uzbrdo“, ma koliko da su u trendu. Takođe, razmislite da li vam je žao da na vašu novu brendiranu majicu u roku od petnaest minuta stigne bebina „bljucka“ ili nešto gore? Ako možete bez nerviranja da sve to istrpite i steknete naviku da nosite rezervnu garderobu i za sebe,  u redu je da nastavite s dosadašnjim modnim navikama.

7. Planiranje obaveza. Pa šta, ako sam mogla da dobro vodim deo firme, „zašto ne bi mogla da pazim jednu bebu“, upitaćete se. Bebe su čudna bića. Malena, o svetu ne znaju gotovo ništa. Ne znaju kada je dan kada noć, samo bi mamu i njenu blizinu. Potrajaće dok uhvate neki ritam, dok nauče da ima vreme za jelo, spavanje igru. Do tada,  vi ste stalno tu, i nekada ćete grabiti trenutak da prezalogajite nešto ili na miru odete u toalet. Sreća je što taj period ne traje dugo i ako umete da osluškujete potrebe bebe, za nekoliko meseci ćete napraviti raspored koji vam odgovara. Avaj, da sve ne bude baš idealno, bebe i deca taj ritam često sami menjaju, a vi morate da im se – prilagodjavate.

8.  Da li sam dobra mama? Ovo ćete se zapitati hiljade puta. I mada je neminovno, piranje je suvišno. Naravno da ste dobra mama, dokle god se trudite da radite najbolje što možete. Nemojte pokušavati da budete savršeni, jer detetu ne treba savršena, već dobra i srećna mama.

A. R./Udruženje RODITELJ

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More