Iz vašeg uglaMagazin

Mame, pripremite vodiče za kupovinu!

stvari za bebe

 

Koliko dugo dojiti bebu, koja je čaša sa „piskom“ bolja, koje od dva auto sedišta izabrati, u čemu izneti bebu iz porodilišta, koja je temepratura  prostorije pogodna za kupanje … samo su neka u moru pitanjakoje muče novopečene roditelje.

 • Često dobijamo pitanja na ovu temu, a članovi  i članice Udruženja RODITELJ, odgovaraju iz svog iskustva onih kojima je cela „problematika“ odgajanja beba još uvek sveža u pamćenju..
 • Bake često zaborave detalje, lekari  u nekim slučajevima ne idu redovno na edukacije i ne prate najnovije preporuke, a pravila i potrebe i roditelja i beba se menjaju.
 • Kod nas delimično još uvek opstaje tradicija da se sve stvari za bebu kupuju tek posle rođenja. I iako sve veći broj savremenih porodica odstupa od ovih običaja, često se dešava da su, dok je mama u porodilištu,  bake, deke, i očevi  u panici,  dok pokušavaju da kupe sve potrebno  za novog člana. Nadamo se da će vam naša iskustva iz savetovališta „Aksa – Bebi Planeta, Roditeljski info centar“ pomoći da prinova u kuću dođe sa što manje stresa oko kupovine.

stvari za bebe

Izvor fotografije

PLANIRAJTE!

 • Spisak: Roditelji danas mogu na internetu, u časopisima, čak i u prodavnicama bebi opreme da nađu spiskove stvari koje su potrebne za prvih nekoliko nedelja za bebicu. Bilo bi dobro da budući roditelji, uz konsultaciju tih spiskova naprave svoj spisak, i ako su u mogućnosti pre porođaja obiđu radnje, pogledaju izbor bebi opreme i garderobe i posavetuju se sa osobljem oko kupovine.
 • Tako buduća mama, ako želi, može da „izabere“ sve što želi, a da kasnije otac, bake i deke kupe baš te stvari po njenoj želji. Na taj način izbegavamo da se majka oseća uskraćenom što nije učestvovala u najslađoj kupovini, a sa druge strane olakšavamo onima koji kupuju, jer imaju tačan spisak i upustva. U suprotnom najčešće su izgubljeni u moru informacija, ne znaju razliku između zeke , štrample i benkice, pampersa, švedskih i tetra pelena, da li za bebu treba garderobe kao za čitavu grupu vrtića, da li je broj 62 dužina bebe ili obim glave…
 • Pažljivo biranje: Čak i ako se ne odlučite na ovu varijantu, savetujemo da se krupnija oprema za bebu – krevetac, kolica, sedište za auto, pomno izabere unapred, jer će ih beba dugo koristiti i prilino koštaju, pa je neophodno da budu jako dobrog kvaliteta i da si sugurni  i zdravstveno ispravni za dete, a praktični za roditelje.
 • Nepotrebna kupovina: Iako vam se možda jako dopala guralica, ili ogradica, nemojte unapred kupovati stvari koje beba neće odmah koristiti. Najpre jer ćete bespotrebno zauzimati mesto u stanu, a takođe može da se desi da vam neko od prijatelja i rodbine donese identičan poklon. A nije zanemarljivo da se o kupovini nekih delova bebi opreme o kojima na primer majka bebe može da ima negativno mišljenje – flašice, dubak, na primer, ne treba nikako kupovati bez konsulatacije sa roditeljima.
 • Takođe kupite samo najneohodnije od garderobice i to u nekoliko veličina jer se može desiti da beba bude krupna pa joj garderobica već za koji dan bude mala. Prijatelji koji dolaze da vide bebu često kupuju garderobicu, pa i na to treba računati.
 • Pitajte!: Nemojte se stideti da pitate prijatelje, komšije rodbinu za savet, koje su im se pelene, čaše, njihalice… pokazale kao najbolje. Uporedite kvalitet sa cenom i uvek pogledajte da li je proizvod zdravstveno ispravan  i da li se preporučuje njegovo korišćenje (na primer iako je kod nas u masovnoj upotrebi, fizijatri nikako ne preporučuju upotrebu dubka, a u Kanadi  je  zabranjen).
 • Ako nešto zaboravite: Čak i ako nešto zaboravite, ne paničite! Kad mama i beba stignu uvek se može u roku od sat dva otići  i nabaviti ono što im treba. Mnogo je bitnije da majka u tom važnom i osetljivom periodu oseti da ima podršku i pomoć cele porodice. Zato je ne dočekujte sa pakovanjem adaptiranog mleka(za svaki slučaj) ako želi da doji, nemojte se „otimati“ za bebu koja bi ionako za spava, već joj pomozite u kućnim poslovima i pustite je da se odmori.
 • Ako niste tradicionalisti, i kupite sve potrebno za bebu unapred, ipak prepustite to zadovoljstvo bakama i dekama da i oni učestvuju u toj kupovini i nabave ono što žele za svoje unuke, jer je to početak jedne velike ljubavi.

Udruženje RODITELJ (tekst je objavljen u časopisu MAMA)

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More