Press clipping

Država nema para za naknadu za treće dete

KRAGUJEVAC – Država nema novca da odobri platu od 20.000 dinara majkama koje rode treće dete. To su bila samo predizborna obećanja. Ovo je juče Rasim Ljajić potvrdio u Kragujevcu, rekavši da treba biti “veoma oprezan” s najavama o odobravanju plate majkama.
Ljajić je rekao da je ta ideja odlična, ali da konačnu reč treba da daju oni u čijim je rukama novac. On je kazao da nije u ovom trenutku siguran da je tako nešto moguće realizovati.
– Takvim izjavama, odnosno najavom koja ne može da bude ispunjena stvoriće se osnov za frustraciju, s pravom, kod onih koji taj novac očekuju – smatra on.
Novine su ovih dana objavile da je u pripremi građanski zakonik koji predviđa da majka trećeg deteta prima platu u iznosu od najmanje 20.000 dinara mesečno bez obzira na to da li je u radnom odnosu ili ne. Sagovornici s kojima je NG pričao smatraju da su i ovo bila samo prazna obećanja pred izbore.

Ljajić racionalan
– Konačno je neko dao potpuno racionalno tumačenje najave koja nije ništa više od puke predizborne kampanje, jer ova država ne radi apsolutno ništa da bi ublažila ekonomske poteškoće roditeljstva. U prilog tome govori i činjenica da je Podsticajna strategija rađanja usvojena 2006. godine, a od tada nije urađeno apsolutno ništa iako je postojao veliki broj mogućnosti da se roditeljima pomogne. Država se često pravda svetskom ekonomskom krizom, ali to su samo izgovori. Oni su ovim pokazali da su nesposobni i nespremni da se suoče s problemima – izjavio je za naš list Vladimir Ješić, urednik roditeljskog portala Bebac.com.
I predsednica Udruženja “Roditelj” Dragana Ćorić slaže se s tvrdnjom da Srbija ne radi apsolutno ništa da bi zaštitila roditelje. Kako kaže, roditelji su znali da se ova najava neće obistiniti.
– Ta ideja je zaista super, ali kako je moguće da država isplati toliko novca ako znamo stanje u državnoj kasi. Nismo mi Jagodina koja ima takve mogućnosti. Nije poenta da država plaća samo novac već i da pomaže na više načina. To je samo bilo sakupljanje predizbornih poena – istakla je Ćorićeva za naš list.

Lažna nada
Podsećanja radi, predsednik Skupštinskog odbora za rad, boračka i socijalna pitanja Meho Omerović nedavno je izjavio da će biti nemoguće obezbediti novac majkama za treće dete iako novi građanski zakonik predviđa naknadu od 20.000 dinara majkama za treće dete, koja bi se isplaćivala mesečno od rođenja do punoletstva deteta.
Ne smemo zavaravati građane, davati im lažnu nadu, jer svi znamo da ovakva računica nije stvar želje Vlade Srbije ili nekog ministra, nego realnost. A u realnosti teško da ćemo uspeti obezbediti novac za ovakvu meru – naveo je Omerović.
On je kazao da država prema tom veoma značajnom i osetljivom državnom problemu mora biti odgovorna i naglasio da “ovo pitanje ne sme biti predmet jeftine demagogije”.
Autor: Stanka Janičić Stepanov

Izvor: Nacionalni Građanski, 07.07.2011.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More