Zdravlje

Novi standardi za tablice rasta i razvoja dece

Novi standardi za tablice rasta i razvoja dece

Novi standardi za tablice rasta i razvoja deceU periodu 2.- 5. decembra 2008. godine Svetska Zdravstvena Organizacija u Beogradu organizuje regionalni edukativni kurs za zdravstvene radnike radi primene u praksi novih standarda za tablice rasta i razvoja dece i obezbeđivanja jedinstvenog prikupljanja podataka o rastu i razvoju dece, kao i mogućnosti za poređenja između svih zemalja sveta. Nove krive rasta i razvoja nastale kao rezultat Multicentrične studije rasta Svetske Zdravstvene Organizacije obezbeđuju preciznije podatke za procenu i detekciju pothranjenosti i prekomerne uhranjenosti i gojaznosti u početnim stadijumima nastanka.
Edukativni kurs obezbeđuje neophodna znanja i veštine potrebne za merenje telesne težine i visine/dužine deteta, procenu rasta u odnosu na nove standarde rasta, ispitivanja uzroka problema rasta i razvoja i savetovanja roditelja u vezi sa rastom i ishranom.
Kurs traje četiri dana i sastoji se iz predavanja i vežbi. Merenja uključuju merenje telesne visine i težine. Sva merenja će izvoditi stručno osoblje- lekari. Deca će biti merena u prisustvu roditelja u posebnoj prostoriji (lekarskoj ordinaciji ili prostoriji posebno određenoj za ovu priliku) u prostorijama Instituta za javno zdravlje Srbije. Deca treba da budu u donjem vešu i da skinu svoje cipele i čarape prilikom merenja. Prilikom merenja deteta, u razgovoru sa lekarom roditelji će moći da dobiju savet u vezi sa načinim ishrane deteta.
Svi zainteresovani za učešće u ovom kursu neka se jave Udruženju RODITELJ na naš info mejl
U pismu nam navedite:
– kontakt telefon
– e-mail adresu,
– broj dece
– imena, pol i starost dece,
– da li postoji kod deteta neki problem u razvoju, psihomotormom, bilo kog stepena, uopšte da li postoji poseban razlog zbog kojeg bi oni želeli da se pregled obavi (gojazno dete, dete koje ne jede dovoljno ili majka bar misli da ne jede dovoljno, dete koje se hrani adaptiranim mlekom, ako majka nije sigurna u proces uvođenja dohrane i nemlečne hrane….)

Broj polaznika je ograničen i polaznici će biti pozivani po redosledu prijavljivanja.
Rok za prijavu je 26. novembar 2008, prijave stigle posle se neće uvažiti.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More