DecaMagazin

Odlazak na odmor s decom – noćna mora ili uživancija?

Ideš na more s taaako malom decom? Jao, pa to je  ludost! – rekoše mi prijatelji pre neki dan kada sam spomenula da planiramo porodično na „brčkanje“ u septembru. Oni, naravno, nemaju decu i pod odlaskom na more podrazumevaju celodnevno prženje na plaži,  kasne izlaske i spavanje do podneva. Ako se brinete da li s bebom možete otići na morski odmor, odgovor je svakako da! Pa niste ni prvi ni poslednji koji će porodično uživati u morskom vazduhu.

Ali,  sada kada imate bebu,  znate da uvek mora postojati neko ALI.

Celokupan odmor morate prilagoditi deci, počev od mesta u koje ćete ići, preko načina transporta, broja zaustavljanja do letovališta, boravka na plaži. Ipak, uprkos svemu, momenti provedeni s vašim mališanima na moru- brčkanje u plićaku, pravljenje kule od peska, učenje plivanja, biće vam, verujte, važniji od svih ludih provoda u diskoteci iz vremena „mladosti“.

Govorim to kao mama sa iskustvom. Naime, na moru smo bili kada je naša ćerka Jana imala 14 meseci i nimalo se nismo pokajali. Leto pre toga nismo išli na letovanje, jer je ona imala tek 4 meseca i procenili smo da bi takav put i za nas i za nju bio više mučenje nego uživanje. Zadovoljili smo se i odlaskom na Palić i vikendom na planini. Naravno, svako će u skladu sa svojim shvatanjima i potrebama odlučiti kada će sa decom prvi put na more. Ali, za početak, iz prve ruke mogu vam dati nekoliko saveta iz našeg iskustva, koji će vam ovakvu avanturu ulepšati i olakšati.

Da vam se letovanje ne pretvori u noćnu moru, morate imati strategiju i taktiku kao da ste u najmanju ruku vojskovodja neke vojne sile. Dušeci,  šlaufi, „mišići“ za plivanje, bazenčić, suncobrana više komada, prenosivi  frižider, kreme sa faktorom „beži sunce od mene“, gomila peškira, majičica, suknjica, kupaćih kostima sa cvetićima, pa onda kašice i pelene(za slučaj da tamo gde idete nema „vaših“ na koje ste navikli), samo su deo nezaobilaznog pribora koji ćete poneti  sa sobom. Ako vodite više od jednog deteta, kombi kao opcija za prevoz je skoro neminovan, ili morate biti vreoma dobro organizovani i savladati umeće pakovanja.

Najpre napravite spisak na koji ćete staviti apsolutno sve što vam je potrebno za tih desetak dana sa mališanima na moru – garderoba(morate računati da se deca stalno prljaju pa dobro proračunajte koliko vam stvari treba da ne bi odmor proveli perući „na ruke“ fleke od sladoleda), igračke i potrepštine za plažu, kozmetika i obavezno apoteka(u koju ćete uz dogovor s doktorom staviti obavezno nešto protiv opekotina, sirup ili čepiće za temperaturu, sredstvo za zaštitu od komaraca, nešto protiv alergije, kapsule za zaustavljanje poliva, kremu za ublazavanje posledica uboda komarca, hanzaplast, toplomer, fiziološki sprej za nos, tablete protiv povraćanja ako dete teško podnosi put…) Ali, ipak budite nemilosrdni i nemojte rasipati prostor u koferima, jer vam onda ni kombi neće pomoći da krenete na put.

Dobro isplanirajte put, maršrutu, zaustavljanja (znate otprilike na koliko će deca tražiti da jedu, da idu u toalet), pa se raspitajte za dobra svratišta uz put(naravno ako imate sreće da putujete avionom,  bićete lišeni ovih problema). Pokušajte da predupredite svaki problem – kao lični prtljag, torba s presvlakama, grickalicama, tečnošću, igračkicama da zabave vaše dete,  je neophodna.

Potrudite se da ceo aranžman organizujete unapred, ili barem da sigurno rezervišete smeštaj i najavite da dolazite s malom decom, da se ne bi desilo da satima čekate  odgovarajući smeštaj tek kada stignete u letovalište.

Kada idete s malom decom, smeštaj blizu plaže je najbitnija stvar – jer ćete barem 2-3 puta tokom dana ići do hotela ili apartmana, pa bi prelaženje velike razdaljine s decom, kompletnim priborom za plažu bilo ravno katastrofi!

Creative Commons License photo credit: _cck_

Iako sve turističke agencije imaju u ponudi i izlete, dobro procenite gde bi mogli otići i pokušajte da ih uklopite u dnevni ritam deteta. Ako dete na letovanju izgubi ritam koji ima(na primer ne spava tokom dana iako je tako naviklo) sve može prerasti u katastrofu jer će dete biti hirovito, nervozno i prenadraženo.

Pokušajte vaše dete (kao ni vi uostalom) ne pije lokalnu vodu, i dobro pazite šta jede, da vas neprijatno ne iznenade stomačne tegobe(koje se mogu javiti čak i ako preuzmete sve mere predostrožnosti)

Iskoristite rano jutro i odmah posle svitanja idite s decom na plažu u šetnju (tada je sunce najbezbolnije, gužve nema, a i vi možete konačno da uživate u morskim jutrima koje ste u mladosti zbog noćnog provoda redovno preskakali).

Izbegavanje jakog sunca je tema koja se može reći podrazumeva, jer osim nežne dečije kože svakako treba da zaštitite i vašu, i da ostanete zdravi roditelji vašoj deci. Kvalitetne kreme za zaštitu kože sa visokim faktorom zaštite su neophodnost.

I najvažnije: opustite se, na odmoru ste! Ne dramite ako se dete isprlja, ili želi da bude stalno u vodi, pa i ono uživa kao i vi!  Nemojte se snebivati da podojite svoje dete na plaži, ako ono još uvek sisa. I ono ima pravo na svoj obrok. Ispunjavajte im želje, igrajte se zajedno, ovakvi trenuci zauzeće počasno mesto u albumu zajedničkih uspomena. Uostalom, razmislite, verovatno vas neke od najlepših uspomena iz detinjstva vežu baš za letovanje s roditeljima.

PLUS i MINUS

Ako odete s decom na more :

–          Uživaćete u tačno određenom ritmu dana, neće biti kasnih izlazaka ni mamurluka

–          Nećete izgoreti jer najtoplije sate nećete provesti na plaži

–          Imaćete predivne doživljaje, dogodovštine i anegdote koje sutra možete prepričavati njihovoj deci

–          Pocrnećete polako i ravnomerno, a plivanje u jurcanje za decom učiniće da smršate, zategnete se i izigledate nikad bolje

Ali morate biti spremni i na to da:

–          Vas dete može ispovraćati na samom početku puta, a da ćete tokom letovanja više biti flekavi no čisti

–          Putovanje može da bude mnogo duže i napornije, a ako idete autobusom pogledi „dokle će da vrišti“ su skoro pa obavezni

–          Da vam noći mogu biti besanije no inače jer su deca promenila klimu, krevet, jer ih je ubo komarac, ili im ne prija mnoštvo doživljaja tokom dana

–          Da ćete morati ograničeno da se krećete – nema pronalaženja divljih plaža do kojih se ne može dečijim kolicima, ni obilaska letovališta na motoru, nema  obilaska stotinu lokala dok nađete baš jedna gde je muzika odgovarajuća

–          Možete se razočarati kad umesto da obožava vodu i pesak, vaš mališan počne panično da plače čim ga primaknete plaži

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More