BeogradIzdvajamo

Otvoreno pismo Gradskoj upravi Beograda povodom smanjenja jednokratnih naknada porodiljama

Gradskoj upravi Grada Beograda,

Poštovani,
povodom Vaše odluke od 17. aprila 2014. godine, o smanjenju jednokratne pomoći nezaposlenim porodiljama sa teritorije Beograda, Udruženje Roditelj izražava najoštriji protest i pita se: da li je moguće da je jedna od prvih odluka gradskih vlasti, koja se pre dolaska na vlast formalno zalagala za natalitet, bude ona koja će dodatno pogoršati položaj porodilja i time ugroziti njihovu i egzistenciju njihovih porodica?

U januaru 2014. godine, Privremeni organ odobrio je Odluku o jednokratnoj pomoći nezaposlenim i zaposlenim porodiljama, sa navedenim iznosom od 50.000, odnosno 25.000 dinara. Šta se to promenilo od januara do danas, osim što su prošli izbori?

Jasno nam je da u kriznoj situaciji, kada nema dovoljno novca u budžetu, moraju da se naprave neki rezovi, ali smatramo da roditelji i deca nikako ne bi smeli da budu prvi na toj listi rezova. Ovakav potez izazvao je s pravom ogromno nezadovoljstvo trudnica i porodilja, koje se već nalaze u teškoj situaciji, jer onim zaposlenim nadoknade kasne najmanje nekoliko meseci, a nezaposlene često nemaju nikakav drugi izvor prihoda osim republičkog roditeljskog dodatka.

Uz to, povećanjem papirologije dodatno se otežava i destimuliše ostvarivanje prava na naknadu, što je suprotno postojećim tendencijama da se ostvarivanje prava, naročito za ugrožene grupe stanovništva učini jednostavnijim a papirologija smanji.

Zato, kao roditelji s punim pravom pitamo:

  • Da li ste napravili procenu koliko će se na ovaj način novca uštedeti?
  • Da li je bilo bilo kakvih drugih budžetskih stavki koje su mogle da se promene pre ove?
  • Da li ste napravili analizu koliko ćete novih korisnika socijalne pomoći dobiti, imajući u vidu cenzus za jednokratnu pomoć za zaposlene porodilje, koji iznosi manje od 10.000 po članu porodice (što je 40.000 za četvoročlanu porodicu).
  • Koja to porodica sa novorođenčetom može da živi sa 40.000 mesečno? shutterstock_71567908
  • Da li ste razmišljali možda o primenama nekih mera iz čuvene Strategije za podsticaj rađanja?
  • Da li ste razmišljalo o tome ZAŠTO uopšte ima toliko nezaposlenih porodilja?
  • Da li je potrebno i koliko puta da vam se podvlači da su žene najviše diskriminisane prilikom zapošljavanja i tokom rada upravo na osnovu materinstva, pa ih poslodavci zato “bace” na vaš budžet?
  • Da li imate viziju i ideju kako smanjiti broj nezaposlenih žena među kojima su i porodilje a ne smanjiti iznos koji jedva da pokrije hranu i osnovne potrebe jednoj porodici za jedan mesec?
  • Da li ste vi nekada probali da živite od ovolikih primanja?

Slažemo se da treba smanjiti izdvajanja iz budžeta, ali država je upravo ta koja dozvoljava da roditelji postanu socijalni slučajevi, i ovakvo ponašanje gradskih vlasti jasno stavlja do znanja roditeljima i budućim roditeljima u Beogradu, da deca ne samo da nisu prioritet, već se prvo na njima „lome kola“ dugo najavljivanih reformi.

Udruženje RODITELJ Beograd

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More