Press clipping

Počela Svetska nedelja dojenja

Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja afirmiše dojenje kao najprirodniji i najzdraviji izvor hrane za novorođenče…
U Tašmajdanskom parku juče je organizovan „najlepši zajednički ručak za bebe – majčino mleko” koji je okupio brojne mame i tate sa mališanima. Nekoliko mama na javnom mestu podojilo je svoje bebe i time je zvanično počela Svetska nedelja dojenja koja će trajati do 7. avgusta.

MLEKO – Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja afirmiše dojenje kao najprirodniji i najzdraviji izvor hrane za novorođenče.

– Akcija se već treći put organizuje kod nas sa ciljem da se podigne nivo svesti o tome koliko je zdravo dojiti dete. Majčino mleko ne može da bude loše i zbog toga apelujemo i na zdravstvo da poveća edukaciju njihovih zaposlenih kako bi i oni mogli da edukuju trudnice – kaže za „24 sata“ Bojana Selaković iz Udruženja „Roditelj“ koje je organizator akcije.
Prema njenim rečima, poslednjih godina situacija se poboljšala i sve više žena doji svoju decu, ali i statistika pokazuje da smo u zaostatku u odnosu na zemlje u regionu.

– U odnosu na pre tri godine kada smo prvi put organizovali ovu akciju, broj žena koje doje povećao, ali je ta brojka i dalje niska. Bitno je pružiti podršku dojiljama, i to prvo treba da uradi suprug, a zatim uža porodica, zdravstvo, poslodavac i radno okruženje koje mora da prihvati majku koja radi a doji dete i, na kraju, tu je država sa svojim propisima – dodaje Selaković.

Mame koje su juče na javnom mestu podojile decu odlučne su kada je dojenje u pitanju.

– Od samog početka sam znala da ću dojiti dete i smatram da je to nešto što prosto mora tako da bude – priča za naš list mama Tanja Lazor i dodaje da mnoge mame nisu informisane o tome koliko je važno dojiti dete i da se baš zbog toga odlučuju za veštačko mleko.

– Trebalo bi mnogo više da se priča o tome koliko je dojenje zdravo i ono što bih preporučila budućim mamama jeste da samo pitaju i traže pomoć i podršku – kaže Tanja Lazor.

Udruženje “Roditelj“ jučerašnjom akcijom apelovalo je na okolinu da je dojenje dece normalna stvar i uputilo poziv svim budućim mamama da se o dojenju informišu na vreme.

M. Joksimović
24sata.co.yu, 04.08.2008.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More