BeogradIzdvajamo

Poklonijada za Miloševac i Zaječar

Pomoć za Zaječar i Miloševac

Udruženje građana “RODITELJ” 11. maja 2008. godine organizovalo je svoju tradicionalnu manifestaciju pod nazivom POKLONIJADA. To je promotivni deo humanitarne akcije koju Udruženje organizuje već treću godinu zaredom. Akcija je organizovana u igraonici Tehnokids u Beogradu sa kojom Udruženje Roditelj već izvesno vreme dobro sarađuje.

Tehnokids
Deo stvari prikupljenih na Poklonijadi

Veliki broj simpatizera i članova Udruženja kao i građana koji su za akciju saznali iz medija odazvao se pozivu. Skupljeno je najviše odeće, potom hrane i sredstava za higijenu, igračaka, opreme za bebe.

Sva prikupljena pomoć namenjena je ženama i deci u sigurnoj kući u Zaječaru i deci iz hraniteljskih porodica u selu Miloševac.

Pokloni
Deo prikupljenih stvari

Miloševac je selo kod Velike Plane sa dugogodišnjom tradicijom hraniteljstva. U Miloševcu radi Centar za porodični smeštaj dece „Rada Đulić Mladenović-Crna“ koji trenutno ima oko dve stotine štićenika razmeštenih po porodicama u okolini. Zbrinuta deca su iz obližnjih mesta ali i deca izbeglice i interno raseljena lica.

Pedagoški, psihološki i socijalni nadzor i pomoć hraniteljima pružaju psiholog, pedagog i tri socijalna radnika kao i opština koja im nadoknađuje deo troškova svakog meseca. Stručni tim Centra redovno obilazi hraniteljske porodice i štićenike i prati njihovo odrastanje i razvoj.

Aktuelni direktor centra je Vojislav Pavlović, koji je i sam nekada bio štićenik doma. Centar se sastoji od dve zgrade. Starija zgrada je podignuta 1963. godine, a novija 1980. U novijoj zgradi nalazi se biblioteka i dve prostorije namenjene radu se hraniteljima i decom.

Od svog osnivanja, 1931. godine, Centar je pomogao da se oko 5.000 dece osposobi za život i odraste u porodičnom okruženju.

Danas, pod nadzorom i brigom Centra za porodični smeštaj dece „Rada Mladenović Đulić Crna“, u Miloševcu, ali i u okolnim selima, Lozoviku i Trnovču, ima oko 150 aktivnih hraniteljskih porodica. Tradicija hraniteljstva u ovom kraju ne odumire jer se godinama prenosi s generacije

na generaciju. Oko 27 mladih porodica trenutno pohađa obuku „Sigurnim korakom do hraniteljstva“, kao pripremu za hraniteljstvo. Na obuci se budućim hraniteljima predočavaju i pozitivne i negativne strane hraniteljstva i pružaju im se znanja iz oblasti staranja o deci.

Sigurna kuća u Zaječaru postoji tri godine i jedina je ustanova tog tipa u celoj Timočkoj krajini. Do sada je kroz nju prošlo preko sto žena i tridesetoro dece žrtava porodičnog nasilja. Trenutno u kući živi šest žena i četvoro dece. Kapacitet kuće je deset ležajeva.

Pokloni
Stvari za sigurnu kuću

Zaječarska lokalna vlast finansira zakup kuće, plaća komunalije, namirnice. Pored opštine finansijsku pomoć pruža i pokret žena „Živim za krajinu – Boško Ničić“. Nažalost, Zaječarska opština je jedina, okolne opštine ne pomažu finansijski niti na bilo koji drugi način sigurnu kuću iako se žene i deca sa njihovih teritorija često tu smeštaju.

Zaječarska opština nedavno je obezbedila i opštinski automobil za hitne slučajeve. Osim opštine, ponekad pomognu i donatori, ali i oni su svi uglavnom iz okolnih mesta. Nekog ozbiljnijeg humanitarnog angažmana van Zaječara dosad nije bilo. Udruženje Roditelj je stoga donelo odluku da se deo humanitarne pomoći skupljenje u ovogodišnjoj Poklonijadi prosledi ženama i deci u Zaječaru.

Akcija Udruženja RODITELJ nije isključivo humanitarnog karaktera već velikim delom služi i za podizanje svesti u javnosti o potrebama najranjivijeg dela naše populacije – žena i dece.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More