Izdvajamo

Porodiljama preduzetnicama mora biti vraćen novac!

Porodilje preduzetnice

Zaštitnik građana Saša Janković uputio je Poreskoj upravi pri Ministarstvu finansija,   koja već više meseci nepropisno  duplo naplaćuje doprinose porodiljama preduzetnicama u Srbiji, preporuke da hitno promene način postupanja u ovim slučajevima.

Porodilje preduzetnice Izvor fotografije

Kancelarija obdusmana je naložila da se:

1. Ponište sva rešenja doneta od početka 2010. godine kojima su privatnim preduzetnicama za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta utvrđeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje po osnovu samostalne delatnosti
2. Da se u roku od 60 dana  od prijema Preporuke izvrši povraćaj celokupnih uplaćenih iznosa po navedenim rešenjima.
3. Da poreska uprava po propisima koji su i dalje na snazi ubuduće  ne zadužuje privatne preduzetnice za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radni nege deteta doprinosima za obavezno socijalno osiguranje po osnovu samostalne delatnosti.

Dupla naplata doprinosa je kršenje Zakona o porezu na dohodak građana i  i diskriminacija žena koje su preduzetnice, a nalaze se na porodiljskom, ili odsustvu radi nege deteta, saopšteno je iz Kancelarije zaštitnika građana.

Preporuke su rezultat višemesečne borbe preduzetnica, kojih u Srbiji ima oko 50.000,  Unije poslodavaca Srbije , UVRA-e, Udruženja RODITELj koje je u više navrata upozoravalo na nepropisno postupanje Poreske uprave ali se i obraćalo ministarstvu zdravlja i ministarstvu rada i socijalne politike.

Pogledajte u celosti preporuku Kancelarije zaštitnika građana:

Preporuka Zaštitnika građana (pdf, 2MB)

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More