Događajijavno zagovaranjeRoditelj info centar

Premijerka na sastanku sa Udruženjima obećala nastavak dijaloga i razmatranje novih izmena Zakona

Preduzetnice ne smeju biti diskiminisane, razmotrićemo dalje izmene Zakona

Predstavnice udruženja Roditelj, Centra za mame, Srbija u pokretu i Bebac.com imale sastanak sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, kao i predstavnicima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Ministarstva za rad i zapošljavanje i socijalna pitanja povodom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Sastanak se održao 19. aprila 2021.

Predmet razgovora  bili su predlozi udruženja za izmene i dopune pomenutog Zakona. Da podsetimo, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom već skoro 3 godine ugrožava zaposlene mame, i to one koje su zaposlene manje od 18 meseci bez prestanka pre trudnoće, kao i mame preduzetnice i mame koje primaju više od 3 prosečne plate. Zahtevi za izmene koje su udruženja podnela se odnose na ove tri kategorije a to su:

  1. Smanjenje broja meseci za koje se uzima prosek zarada za izracunavanje naknade sa 18 na 12 meseci
  2. Izjednačavanje prava mama preduzetnica sa pravima koje ostvaruju ostale zaposlene mame 
  3. Pravedan obračun naknade zarada za mame koje imaju veća primanja od 3 prosečne plate 

Na sastanku smo Premijerki uručile i potpise peticije kojom je više od 15000 građanki i građana podržalo naše zahteve. 

Iako smo svesne da ovaj Zakon predstavlja finansijsko opterecenje za budžet, smatramo da država ne sme da štedi na roditeljima, a pogotovo ne na tek porođenim mamama koje prve mesece majčinstva treba da provedu uživajuci u bebi i svojoj novoj ulozi, a ne u brizi da li ce imati novac da kupe pelene, novac kojim su svojim radom zaradile. 

Kao ilustraciju primene člana Zakona koji uređuje visinu naknade za vreme odsustva radi nege deteta možemo da navedemo primer u kojoj žena koja je zaposlena 12 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja i primala je neto zaradu 50.000 RSD, tokom odsustva radi nege deteta prima oko 33.000 RSD kao naknadu zarade, odnosno 17.000 RSD manje nego što bi joj bila plata; preduzetnici se smanjuje naknada zarade za celih 30%, a mame koje imaju primanja u visini npr. 5 prosečnih plata i plaćaju porez na taj iznos, gube mesečno dve prosečne plate. 

Na sastanku smo skrenule pažnju i na neravnopravan položaj mama preduzetnica kojima su naknade na odsustvu umanjene, nisu im plaćeni porezi i doprinosi, nemaju pravo na dve godine plaćenog odsustva za treće i četvrto dete i njihovi partneri ne mogu da koriste takozvano porodiljsko odsustvo.  Premijerka Ana Brnabić izjavila je Vlada usmerena ka preduzetništvu i da stoga preduzetnice ne bi smele da budu diskriminisane i oštećene u bilo kom pogledu. Premijerka je obećala da će u razgovoru sa nadležnim ministrima raditi i na izmenama drugih zakonskih rešenja koja su dovela do toga da preduzetnice budu u lošijem položaju u odnosu na žene koje su u random odnosu. 

Kao predstavnice udruženja, veoma smo zadovoljne što je dijalog ponovo otvoren na ovu temu sa predsednicom Vlade Republike Srbije i što međusobno razumevanje postoji. Sa druge strane, sve što je moglo da nam se obeća jeste da će se zahtevi razmotriti i da će se dijalog nastaviti. 

Očekujemo da ćemo u najskorije vreme imati obećani nastavak svrsishodnog dijaloga, koji će zaista doprineti boljem položaju zaposlenih mama i zaštiti materinstva u kapacitetu koji oslikava iskrenu podršku društva porodicama sa decom.

Naša udruženja će do usvajanja konačnih izmena ovog Zakona nastaviti da apeluju na izmene u pravcu pravedne podrške porodici i jednakog prava za sve mame. 

Roditeljski portal Bebac.com 

Centar za mame

Udruženje RODITELJ

Srbija u pokretu 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More