Press clipping

Preskupe pelene!

Pelene u Srbiji skoro tri puta su skuplje nego u Nemačkoj, a vlast i dalje nema nameru da ukine PDV na bebi opremu i na taj način pomogne borbu protiv bele kuge. Isto pakovanje „pampersa“ kod nas košta 1.158, u Švedskoj 580, a u Nemačkoj 400 dinara!

Koordinator NVO „Bebac“ Vladimir Ješić kaže za Press da je i ostala oprema za decu daleko jeftinija u zapadnim zemljama, koje imaju više standarde.

Istraživanje Pressa pokazalo je da su pelene u Srbiji mnogo skuplje nego u inostranstvu! Ova najosnovnija potrepština za decu u Kanadi je jeftinija za 30 odsto, u Švedskoj za 50, a u Nemačkoj je jeftinija za čak 70 odsto nego u Srbiji!

Koordinator „Bepca“ Vladimir Ješić kaže za Press da bolja situacija u Srbiji nije ni sa hranom, odećom i obućom za decu, kao i sa ostalim stvarima poput kreveca, kolica…

„BONI“ podržava ukidanje PDV-a

Jedini srpski proizvođač pelena „Drenik ND“ a. d., koji proizvodi pelene „boni“, slaže se s nevladinim organizacijama da bi trebalo ukinuti ili bar smanjiti porez na dečju opremu.

Generalni stav naše kompanije jeste da se ukine, eventualno smanji porez na dečju opremu. To bi uticalo na smanjenje cena pelena – rekla je Ksenija Jović, šef komercijalne službe u „Dreniku ND“.

Kašice, koje kod nas koštaju dva, na zapadu su jedan evro. Dohrana je kod nas „skočila“ za deset evra – navodi Ješić. On dodaje da je Nacionalnom strategijom za podsticanje rađanja, na koju se pozivaju pojedini ministri, predviđeno ukidanje poreza na dodatnu vrednost na bebi opremu.

Nevladine organizacije su upravo zbog visokih cena pokrenule inicijativu za ukidanje PDV-a na dečju opremu, ali je predlog, uprkos podršci patrijarha Pavla, Skupština odbila.

Predlog je ponovljen pod sloganom „Pa-pa PDV“ i u Skupštinu sredinom oktobra predat sa 40.000 potpisa. Međutim, ministar finansija Mirko Cvetković, koji je i sam rekao da je neznalica po tom pitanju, uporno se protivi tome – rekao je Ješić.

Angelina Radulović iz Udruženja „Roditelj“ kaže za Press da je nedopustivo da u zemlji u kojoj svi pričaju o natalitetu i beloj kugi porez za stvari neophodne za decu bude isti kao porez na alkohol.

Postoji tu i još jedna strana problema, koja nema veze sa PDV-om. Isti brend pelena u našoj zemlji i inostranstvu nije ni približno istog kvaliteta – objašnjava Radulovićeva.

Ministar finansija Mirko Cvetković, s druge strane, ne odstupa ni milimetar od ucrtane strategije, a to je da PDV na bebi opremu neće biti ukinut. Naše mišljenje je da se pitanje nataliteta suviše pojednostavljuje i da mnogi pokušavaju da ga svedu na PDV, koji, na osnovu naše analize, nije najbolji instrument u tom pravcu.

Na osnovu iskustava drugih zemalja smatramo da su potrebne i druge mere, a ne da se načelno smanjuje PDV na određenu opremu – rekao je Cvetković za Press.

Roditeljski portal Bebac.com, inicijator kampanje pa-pa PDV, uputio je pismo premijeru Vojislavu Koštunici zbog toga što u predlogu budžeta Srbije nije predviđeno smanjenje PDV-a na bebi opremu i hranu.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Premijeru Vlade Republike Srbije
Vojislavu Koštunici

Uvaženi premijeru,

Prinuđeni smo da Vam se obratimo zbog poražavajuće činjenice da smo kao roditelji, građani ove zemlje najgrublje prevareni obećanjima pojedinih ministara i političara da će se u budžetu za 2008. godinu pronaći mesto za bebe smanjenjem PDV-a na bebi odeću, opremu i hranu.

Podsećamo Vas da smo koristeći svoja građanska prava u junu mesecu pokrenuli inicijativu za ukidanje bebi PDVa kada je za samo 20 sati prikupljeno više od 40000 potpisa roditelja i građana revoltiranih činjenicom da su odeća, oprema i hrana za bebe daleko skuplje nego u zemljama sa višim životnim standardom.

Podsećamo Vas da su tada građani jasno stavili do znanja da im je najjača ideologija, ideologija brige za svoju decu i porodicu i da, kada su u pitanju njihova deca, neće praviti kompromise.

Međutim, tada nam je rečeno da smo se kasno javili sa inicijativom i da bi ona trebala biti implementirana u narednom budžetu za 2008. godinu.

S obzirom da su novim budžetom, kako sada stoje stvari, izopštene bebe, roditelji, kao i oni koji planiraju to da postanu shvatili smo da su obećanja pojedinih ministara bila u funkciji zamazivanja očiju po sistemu „čekanja da prođe“.

S toga nam ne preostaje ništa drugo osim da Vam se obratimo sa molbom za HITAN prijem na razgovor u najkraćem roku kako biste nam pomogli da pronažemo rešenje za problem koji muči 90% porodica u Srbiji.

Podsećamo Vas da se pored 40000 roditelja i Patrijarh srpski gospodin Pavle lično zauzeo za rešavanje problema i ukidanje bebi PDVa uputivši Vam identičan zahtev, ali i da su stručnjaci, kreatori Strategije za podsticaj rađanja naveli da je, u pravcu podsticanja nataliteta, neophodno ukinuti bebi PDV.

Molimo Vas da iskoristite svoj autoritet i uticaj i pridružite se nama roditeljima, građanima Srbije, Patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu, ali i stručnjacima i zauzmete se lično za bolji i kvalitetniji odnos države prema budućnosti ove zemlje – bebama.

15:53 19.11.2007. / Izvor: Press

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More