Centar za rani razvojDeca

ProPolis Books i Roditelj daruju – U potrazi za Zvezdom, Lenka Brodecka

Prva nedelja oktobra je i počela je Dečija nedelja, a mi zajedno sa Izdavačkom kućom ProPolis Books darujemo jednu divnu zvezdanu knjigu nekome od vas. Pročitajte kakva je ovo posebna potraga, a na kraju teksta otkrijte kako da učestvujete u darivanju.

Bila jednom  jedna Kraljevina Sjajne Zvezde, sakrivena iza sedam gora.  Kraljevinu je štitio tajanstveni meteor, koji je pao u noći kada je umrla kraljica te zemlje i zato su u njoj vladali red i mir. Iza kraljice ostao je tužan kralj i devojčica koja je se nije sećala. Zlo je nestalo, a svi zločinci pretvorili su se u kamena jaja, koja su odneta u Đavolji klanac. I svi su verovali da se u meteoru skrila kraljičina duša, da ih čuva zauvek. Međutim, baš onog dana kada počinje naša priča, dana kada je u kraljev zamak stigla nova dvorska luda, ispostavilo se da je Sjajnu Zvezdu – onaj čudesni meteor – neko ukrao. Kamena jaja samo što nisu popucala, i stanovnici zamka napeto iščekuju napad zlikovaca. Lopova može pronaći samo čudni dvojac: neobična dvorska luda sa samo jednim zvončićem na kapi i mala, pomalo usamljena princeza. Da li će uspeti da spasu kraljevinu?

I kao i u svim bajkama, i u ovoj ćemo upoznati nekolicinu vrlo intrigantnih i zanimljivih junaka. Jedan čovek nije bio zadovoljan svojim životom i tako se uputio u radnju koja je pozajmljivala živote da izabere neki lepši život za sebe. Dugo je birao. Jedan život mu se učinio prekratak, drugi uprošćen u sredini, treći preobičan. Na kraju je čovek izabrao život sa poprilično zanimljivim dezenom, svoj život je ostavio u radnji, u zamenu, i otišao u tuđi grad. U tom gradu svi ljudi su verovali u nešto čega nema i radovali se nečemu što nisu imali. Kada mu je takav život u tom gradu dosadio, vratio se u svoj stari grad i želeo da vrati stari život, ali sve je pripadalo Nekom Drugom.

Tu je i astronom Sirijus, koji smatra da je šteta što naučnici nisu proučavali zvezdu. Da bi možda mogla da se objasni tajna kamenih jaja u Đavoljem klancu. Naročito bi se sve objasnilo kada bi zvezda nestala. Ako bi u tom trenutku zlo počelo da se ispoljava, to bi značilo da pramatrerija od koje je zvezda stvorena ima moć apsolutnog dobra. Mudri astronom kaže da su ‘meteor’ i ‘zvezda’ samo reči, nazivi koje mi ostali dajemo onome što u stvarnosti pripada našem srcu. Da li pramaterija od koje je zvezda stvorena ima moć apsolutnog dobra? To ni astronomi ne znaju…

Proročanstvo je reklo: ,,Crveni dragulj leži na dnu provalije, tamo daleko, u tuđini. Samo ti možeš da ga vratiš na pravo mesto. Kad počneš da gledaš srcem, kad shvatiš da je ljubav iznad svega, da ima veću težinu od dobra i zla, shvatićeš. To će se dogoditi čim se snežna pahuljica spusti na cvet crvene ruže i ti konačno ugledaš devojku za koju bi uradio bilo šta. Onda ćeš se vratiti po taj kamen, izvadićeš ga iz provalije i odneti ga tamo gde mu je mesto. Zemlja mi je pokazala da stižu loša vremena, ali takođe mi je odala da nema razloga za strah. Zemlja je živa. Noću upija svetlost zvezda, a danju pokazuje slike. Zemlja ne ubeđuje niti primorava na bilo šta, samo pokazuje.”

Ovako je govorio još jedan astronom. I da onog trenutka kada čovek nauči da je ljubav iznad svega, ne postoje stvari koje on ne može da uradi. Možda bi čak i ukrao zvezdu!


Ukoliko želite da učestvujete u darivanju potrebno je da:

  1. Pratite Facebook stranicu Centar za rani razvoj Beograd i ProPolis Books,
  2. Lajkujete ovu objavu,
  3. Imate adresu za slanje na teritoriji Rep. Srbije.

Igramo se do petka 5.10.2018. godine do 20h kada ćemo objaviti dobitnika.

Srećno!

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More