Centar za rani razvojDeca

ProPolis books i Roditelj poklanjaju knjigu „Devojčica od leda i druge bajke“, Mile Pavićević

Draga deco i roditelji, nadamo se da vam je 2018. godina počela baš onako kako bi trebalo, sa puno osmeha i igre. A kako bi ovaj februar mesec bio još bolji zajedno sa izdavačem knjiga ProPolis Books poklanjamo knjigu:

 

Devojčica od leda i druge bajke

Mila Pavićević

Kada se stereotipi dobro poznatih bajki ukrste sa stereotipima vremena u kom živimo, nastaje pravi eksperiment, izazov za male čitaoce i čitav jedan novi svet koji treba otkriti.

Svet u kom postoji Zemlja Šećerne Vune, Republika Snova i Močvarni Grad, svet u kom Snežana ne živi sa sedam patuljaka,već sa sedam kaktusa, a patuljci sklapaju poslovne dogovore s vilama i vilenjacima. Dobre vile ispunjavaju želje, ali traže i nešto zauzvrat. A jedna loša vila umorila se od besmrtnosti, pa ju je prodala za sitan novac.

Najvažnije je da prinčevi i princeze i dalje postoje. Kao i u svim bajkama. I na kraju svi žive srećno… ali samo do sledeće prilike.

U vreme pisanja ove zbirke bajki Mila Pavićević bila je srednjoškolka i time postala najmlađa dobitnica prestižne nagrade za književnost Evropske unije. Svet koji je stvorila i mnoštvo neobičnih likova poigrava se sa našim poimanjem bajki i očekivanjima od njih.

Dobra vila koja iskreno voli stanovnike jedne zemlje želi da im daruje dug život ispunjen srećom i blagostanjem, ali kako to nije mali poklon, vila – koliko god dobra bila – traži nešto zauzvrat: traži od svakog nešto što mu je bilo najmilije. Svako od čitalaca trebalo bi da se zamisli nad takvom ,,ucenom” i da pokuša da odgovori sam sebi na pitanje šta bi poklonio vili. Patuljak Hans dobio je čitavu jednu zemlju prijatelja punih zahvalnosti jer se odrekao njemu najdražeg i taj princip važi kao životni, samo ako smo spremni da ga prigrlimo: koliko ljubavi daš, toliko je i dobiješ natrag, ni manje ni više.

Autorka se poigravala i sa izborom reči, te tako mali čitaoci imaju priliku da čuju i za plaćeno zdravstveno osiguranje, feministkinje, poštene državnike, a veliki da se slatko nasmeju vrcavosti i duhovitim žaokama buntovne tinejdžerke. Republika Snova ili nešto drugo? Odlična bajka!

U jednom gradu, u jednoj drugoj bajci, neko nije pazio šta želi, a želje mogu i da se ostvare. I tako je sirena bez snova postala čovek, a njena krila dobili su likovi kojima ona nisu pristajala. I šta sad? Ništa, živeti najbolje što možeš s onim što imaš. I paziti ubuduće šta želiš.

Svaki put kad umre klovn, njegov crveni nos pretvori se u zvezdu. Lepa ideja. Kao i njen nastavak: da bezimeni klovn koji uveseljava ptice voli da ih sluša jer u njima čuje dečji smeh. Šta bi više klovn poželeo za sebe, nego dečji smeh? I da mu nos sija kao najsjajnija zvezda u sazvežđu.

A šta se dešava kada u jednoj zemlji nema drugih stanovnika do konja? U toj zemlji reke su protkane nitima srebra, duge dosežu do meseca, a vetra nema. U takvoj zemlji žive konji bez želja. Kakav je to život? U pomoć odraslima, kako to obično biva kad hoće da ih slušaju, priskaču deca. Deca-konji. Jer deca znaju sve tajne sveta, koje se otkrivaju samo onima koji umeju da ih čuju.

Za takvu decu i takve odrasle napisala je Mila ovu neobičnu zbirku bajki. I za nju dobila evropsku nagradu za književnost.

 

 

 

 


U saradnji sa izdavačem knjige  ProPolis Books, darujemo jedan primerak ove knjige. Sve što je potrebno je da odete na Facebook stranicu Centra za rani razvoj Beograd (https://www.facebook.com/CRRBG/) i ispod objave o ovoj knjizi da napišete komenar.

Igramo se do četvrtka 8.2.2018.. godine do 20h kada ćemo pomoću sajta random.org objaviti pobednika.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More