Centar za rani razvojRoditeljstvo

ProPolis books i Roditelj poklanjaju knjigu Marije Montesori „Otkriće deteta“

Dragi roditelji, predstavljamo vam još jednu divnu knjigu iz Montesori kolekcije izdavača ProPolis Books.

Otkriće deteta

Marija Montesori

 

Dr Marija Montesori je posmatrala decu i proučavala njihovo ponašanje na naučnoj osnovi. Ukoliko bi videla neuobičajeno ponašanje dece, govorila je: ,,Neću poverovati sada. Poverovaću ako se desi ponovo“. Proučavala je uslove pod kojima se određeno ponašanje dešavalo, ponavljajući ih u različitim delovima sveta u kojima su se otvarale Dečje kuće. Kada bi otkrila da se pod određenim uslovima na određeni način bez uticaja odraslih deca ponašaju isto, donosila bi zaključke o prirodi deteta.

Fizički razvoj dece je praćen i podstican, podučavanje je izrazito objektivno i odvija se korišćenjem posebnih materijala koje je kreirala sama dr Montesori. Koncept bašte i uopšte života u saglasju sa prirodom vrlo je važan Mariji Montesori. Treba živeti sa životinjama, a ne pored njih. Treba pustiti decu da trče napolju kada pada kiša, da po travi trče bosonoga, da se penju na drveće, da spavaju napolju, uzgajaju i beru ono što će pojesti.montesori-otkrice-deteta-korice-1

Deca vole svrsishodan rad; unutrašnji motiv je dovoljan i učitelji samo treba da obezbede uslove, a ne da budu pokretači; nagrade i kazne nisu potrebne, one samo mogu da utiču da dete radi zbog njih, a ne zbog unutrašnjih pobuda. Istinsko učenje odvija se uz koncentraciju, koja samo traži prave uslove, a uslove će pronaći deca.

Disciplina, koja je u klasičnom školskom sistemu problem, dobila je potpuno drugačiju, kreativnu formu.

Sva pomoć koju nudimo deci mora voditi ka nezavisnosti u ličnom i društvenom životu.

Pomozi mi da to uradim sam/-a jeste ono što svako dete želi da nam kaže. Vrlo je važno da ga poslušamo!

 

Kao i prošli put u saradnji sa izdavačem knjige  “Otkriće deteta”, ProPolis Books, darujemo jedan primerak ove knjige. Sve što je potrebno je da odete na Facebook stranicu Centra za rani razvoj Beograd (https://www.facebook.com/CRRBG/) i ispod objave o ovoj knjizi da napišete komenar.

Igramo se do nedelje 11.12.2016. godine do 16h kada ćemo pomoću sajta random.org objaviti pobednika.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More