Bezbednost dece u saobraćaju

Prvi besplatan pregled dečijih autosedišta

U ponedeljak, 16. aprila 2012. g. u organizaciji Udruženja RODITELJ obavljen je prvi pregled dečijih autosedišta u Srbiji. Pregled je održan u Beogradu, na parkingu ispred Sava Centra u periodu od 16 do 18 časova.

Pregled autosedišta obavila je Ana Duff, članica Udruženja Roditelj, volonterka i savetnica za dečija autosedišta uz asistenciju članica Udruženja Jelene Bilić i Ivane Mihajlović.

Na pregledu je provereno je da li su autosedišta prisutnih roditelja ispravno nameštena i da li su deca u njima vezana na pravilan način. Roditelji su takođe mogli da dobiju odgovore na sva pitanja o dečijim autosedištima.

Najčešći razlog smrti i invaliditeta dece su povrede, a glavni uzrok dečijih povreda su saobraćajne nesreće. Samo tokom 2011. godine na putevima u Srbiji stradalo je 1.600 dece! U saobraćaju deca najviše stradaju kao putnici, i to najčešće u automobilima svojih roditelja.

Dečija autosedišta jedini su efikasan način zaštite deteta u vozilu. Čak i pri malim brzinama u gradskoj vožnji, kod naglog kočenja, čvrsto držanje u krilu majke ga ne može zaštititi.

Autosedišta su dizajnirana tako da zaštite decu od jakih sila koje deluju na tela putnika pri saobraćajnoj nesreći od prvog dana života. Ona smanjuju rizik od povrede za više od 90%, a rizik od smrti do 70%, ali samo ako se pravilno koriste. Na žalost, u većini vozila autosedišta se ne koriste na pravilan način pa tako ne pružaju deci onu zaštitu za koju su namenjena

Da bi autosedište ispunilo svrhu u trenutku koji nikad ne očekujemo, a mnogi od nas žive u lažnom uverenju i da nam se nikad neće desiti, ono mora:

  • zadovoljavati propisane sigurnosne standarde,
  • odgovarati detetovom uzrastu,
  • biti ispravno pričvršćeno za automobil, a dete u njemu pravilno vezano.

Udruženje Roditelj ovim pregledom označilo je početak aktivnosti u oblasti podizanja šire društvene svesti o značaju pravilne upotrebe dečijih autosedišta. Cilj ove akcije je da, kroz edukaciju javnosti, podršku roditeljima i zalaganje za izmene važećih propisa, smanji broj nastradale dece kao putnika u saobraćaju i tako osigura bezbednije detinjstvo najmlađim stanovnicima Srbije.

Preuzmite

Brošura o pravilnoj upotrebi dečijih auto sedišta (.doc, 322KB)

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More