Vršnjačko savetovalište

Roditelj

Neka od pitanja koja su nam postavljana u okviru savetovalista na ovom sajtu i vrsnjackog savetovalista u Aksi

RODITELJ:Poštovana, nikako nemojte tako maloj bebi uskraćivati hranu. Beba u tom periodu još uvek jede po svom ritmu, a kako je manje aktivna, više dobija na težini. Isključivo dojenje se preporučuje do punih šest meseci, a kada počnete sa uvođenjem dodatne, čvrste hrane, pravilnim izborom namirnica i pravilnom ishranom preveniraćete eventualni višak kilograma kod deteta.

Kada da počnemo sa stavljanjem bebe na nošu?

RODITELJ: Mada se generacija naših baka i mama “hvalila” kako smo već sa godinu dana svi bili bez pelena, lekari danas savetuju drugačije. Naime, utvrđeno je da velika većina dece nije sposobna da kontroliše pražnjenje creva i bešike do pune dve godine, a neka deca i kasnije. Ukoliko roditelji imaju strpljenja i poznaju tiram svog deteta, mogu da krenu sa upoznavanjem s nošom i nešto ranije, ali je bitno da se ipak prate znaci da je dete spremno za to, da bi samo odvikavanje bilo što kraće i bezbolnije. Inače, u svetu postoji nivi trend da bebe od rođenja budu bez pelena, ali taj trend zahteva posebnu pripremu roditelja i način na koji se prate znaci koje dete daje, a ne nauči se dete da svesno kontroliše te radnje.

Da li je potrebno unapred kupovati flašice za novorođenče?

RODITELJ: S obzirom da je dojenje najbolji i najprirodniji način ishrane, nije potrebno unapred kupovati flašice za bebu. Bebe koje isključivo doje ne moraju da piju vodu, tak oda vam prvih meseci ne treba flašica. Mame najčešće iz porodilišta dolaze sa uspostavljenom laktacijom, a neke probleme s dojenjem rešavaju usput. Ukoliko se ispostavi da je bebu ipak potrebno dohranjivati, preporučuje se da prvih nekoliko nedelja se bebi dohrana dodaje malom šoljicom ili kašičicom, da se ne bi beba navikla na flašicu i počela da odbija dojku. Tek kasnije, ukoliko se nastavi s dohranom, može se kupiti flašica po potrebi.Ipak Udruženje RODITELJ savetuje da rodilji umesto klasičnih flašica kupuju šolje s “kljunom”, koje sprečavaju prosipanje, a nemaju negativan uticaj na usnu duplju kod beba, kao klasične flašice.

Da li je potrebno sačekati 40 dana(da prođu “babinje”) pre nego što bebu izvedem napolje?

RODITELj:Ako je dete rođeno zimi, i ako su temperature ispod 0 stepeni celzijusa, potrebno je sačekati barem 2 nedelje pre nego što se beba izvede napolje. Važno je da nije jako hladno(- 10 i niže) i da ne duva jak vetar. Takođe, beba se najpre može ostaviti obučena nakratko pored otvorenog prozora, a zatim da se narednih dana izvodi nekoliko minuta napolje. Svaki dan po malo produžavati vreme provedeno napolju. Ako je proleće, leto ili jesen u pitanju, nema potrebe čekati nedeljama. Zdrava beba se može već posle nekoliko dana izvoditi napolje, najpre u kratke šetnje, nekoliko minuta, a onda postepeno produžavati vreme koje se provodi napolju. Svež vazduh je veoma bitan za razvoj bebe, a prijaće i mami. Takođe, veoma je bitno prostoriju u kojoj boravi beba redovno provetravati. Videćete da će često Vaš mališan najslađe odspavati u šetnji, često i kada je temperatura oko 0.

Imate pitanje za nas? Javite nam se!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More