Rani razvoj

Roditelj

Rani razvoj

Značaj podrške ranom razvoju dece

Rani razvoj je period velikih prilika, zapravo jedinstvenih prilika koje možemo iskoristiti, propustiti ili upropastiti. A treba ih iskoristiti na najbolji mogući način. 

U prvih 5 godina praktično postavljamo temelje. Možemo postaviti dobre temelje ili loše. Zato moramo biti svesni i kao društvo da su prve godine života deteta najvažnije. 

Koliko naše društvo ozbiljno shvata značaj ranog ravoja i potrebe da se u taj period maksimalno ulaže: kroz podršku roditeljima i porodici kao celini, a time i svakom detetu ponaosob? Kako prihvatamo podatak da tek 20% porodica sa decom ispod 5 godina ne poseduje ni jednu knjigu, a veliki broj dece ostaje neupisan u vrtiće?

Podrška ranom razvoju dece je kompletna onda kada se pruža i roditeljima kroz programe jačanje roditeljskih veština, podizanje znanja o važnim temama u ovom periodu i pružanje informacija koje su im potrebne. 

Ovo je veoma važno za svu decu i roditelje, a naročito kada deca ne pohađaju vrtiće.

Centri za rani razvoj su upravo mesta gde se ovakva podrška ostvaruje, gde roditelji dobijaju potrebne informacije, gde se obrađuju važne teme vezane za rani razvoj dece i roditelji stiču nova znanja i iskustva, a deca dobijaju podsticajnu sredinu. 

Centri za rani razvoj su deo programa koji je Udruženje Roditelj razvilo 2012. godine u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Srbiji, upravo sa ciljem jačanja roditeljskih kompetencija.

Roditeljima posvećujemo zato najveću pažnju jer su upravo oni ti koji su modeli ponašanja za svoju decu, od kojih sve dolazi i od kojih sve zavisi. Ali, na roditeljima je veliki teret, od njih se mnogo očekuje na različitim stranama, i mogu da se osećaju zapostavljeno, osujećeno, nekompetentno. 

Snižavanje psihološke cene roditeljstva je veoma značajno, i biti uspešan roditelj znači biti opušten, rasterećen, informisan i siguran u sebe, a to nije lako jer nas niko ne uči kako se to radi.

Podrška roditeljima i porodicama dece sa smetnjama u razvoju je u našem programu naročito istaknuta.

Pročitajte više o programima ovde:

Programi CRR
Učenje kroz igru
Vršnjačka podrška roditeljima i tematske radionice
Radionice sa stručnjacima i predavanja

Usled situacije sa pandemijom Covid-19, radionice se trenutno ne održavaju. Hvala na razumevanju!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More