Učenje kroz igru

Roditelj

Učenje kroz igru

je osnovni program koji sprovodimo u Centru za rani razvoj. To su tematski podeljene i organizovane aktivnosti u okviru kojih se podrazumeva istovremeno učestvovanje roditelja i deteta.

Učenje kroz igru je naš omiljeni program koji sprovodimo kroz mnoštvo lepih aktivnosti: pevanje, slušanje muzike, stimulacije čula i razne druge senzorne aktivnosti. Svaka aktivnost je pažljivo odabrana i kreirana za stimulaciju svih aspekata ranog razvoja dece, a dodatno mnogo možemo da naučimo i mi, odrasli, zato dete može da dovede mama, tata, baka, deka, svaka odrasla osoba koja ga čuva i provodi vreme sa detetom.

Kako učimo kroz igru i igramo se kroz učenje:
– svako druženje počinje dobrodošlicom, upoznavanjem novih drugara i pesmicama
– na svakom okupljanju se bavimo drugom temom koju ćemo zajedno da obradimo kroz set različitih aktivnosti
– pri svakom susretu se igramo novim igračkama
– neke igračke umemo i sami da pravimo
– igramo se igara koje razvijaju grubu motoriku, finu motoriku, čula, orijentaciju u prostoru…
– usput, posmatramo pažljivo, uočavamo, razgovaramo….
– razmenjujemo ideje i iskustva
– diskutujemo o temama, savetujemo se
– a kada se umorimo, onda se odmaramo uz muziku i rezimiramo…

I pored toga:
Možemo da razmenjujemo igračke u zajedničkoj „biblioteci igračaka“
Da razmenjujemo knjige u zajedničkoj biblioteci knjiga za decu ali i za odrasle…

Uzrasne grupe:
Sve radionice su specijalno dizajnirane od strane stručnjaka (stručni tim CRR) i vođene od strane obučenih radioničara koji se bave ranim razvojem dece. Pored toga tu su i naši volonteri sa različitih fakulteta, budući stručnjaci, koji pomažu u svim aktivnostima.

Grupa za roditelje i bebe i decu do 2,5 godine
Ovo je  je prva po uzrastu naših razvojnih grupa, i ako ste mislili da sa tako malim babama baš i nema nešto naročito da se radi ili igra, iznenadićete se!
Od samog rođenja bebe su pravi sunđeri i upijaju sve što dođe do njih. U tom periodu čula se intenzivno razvijaju i svako iskustvo je novo.
Za vas roditelje smo pripremili niz interesantnih tema i aktivnosti i ideja za zabavu sa vašom bebom.
Otkrivaćemo zajedno koju muziku beba voli da sluša i kada, kako uočava boje i razlikuje zvuke, da li svaka beba mora da puzi i šta su to faze kroz koje prolazimo…

U vašoj maloj grupi videćete da:
– bebe vole da posmatraju i da se druže da drugim bebama
– i bebe umeju da steknu poznanstva i voleće da se sreću sa svojim vršnjacima na redovnim grupicama
– bebe se brzo prilagode aktivnostima i prate rutinu na svom malom „času“
– da ćete na svakom druženju i vi naučiti nešto novo i da ćete se radovati ponovnom susretu
– da je dodatno zabavno uz prisustvo „toddlera“  odnosno puzača i prohodavača.

Ovo je dodatno i najznatiželjnija grupa otkrivača sveta. To podrazumeva veliko angažovanje roditelja ili staratelja i vrlo često pitanje- Šta sad?
Centar za rani razvoj ponudiće vam niz aktivnosti koje će angažovati vašu decu. Otkrićete igre koje će kod vašeg deteta biti od velikog značaja za razvijanje motorike, inteligencije i socijalnih veština.

Grupe za roditelje i decu od 2,5 do 5,5 godina
Deca u ovom uzrastu igraju aktivnu ulogu u sopstvenom odrastanju. Sigurno se susrećete sa milion pitanja: kako, šta, ko, kada, gde…na koje često ne nalazite sa lakoćom odgovore. To je zato što oni ulažu sopstvene napore da razumeju, objasne, naprave, povežu, predvide… Uočavaju ono što mi ne vidimo, spajaju nespojivo.
Aktivnosti prilagođene ovom uzrastu pružiće odgovore na mnoga pitanja, podstaći će socijalizaciju i  razvoj kognitivnih sposobnosti. Pomoći im da lakše usvoje dnevne rutine, da podele igračku, da naprave razliku između dobrog i lošeg…

Vama roditeljima, radionice će pokazati šta sve kod kuće možete da uradite sa vrlo malo pripreme i jednostavnim materijalom osiguravajući kvalitetno vreme sa detetom.
Videćete da voda, kutija, brašno, marama… mogu postati savršena igračka koja će okupirati pažnju vašeg deteta.

Aktivnosti u Centru za rani razvoj se nadovezuju jedna na drugu, pružajući čvrst osnov za dalje učenje i istovremeno jačajući vaš odnos sa detetom.

U okviru ovog programa kreirali smo šest tematskih dana, svaki od njih usmeren na određenu oblast razvoja deteta predškolskog uzrasta:

  • Čitalački dan
  • Muzički dan
  • Sportski dan
  • Umetnički dan
  • Dan za igru
  • Slobodne aktivnosti ( aktivnosti zamišljene na način da pokrivaju različite teme i razvojne aspekte koji nisu pokriveni u okviru prethodno navedenih aktivnosti)

Svaki od tematskih dana ima određenu listu aktivnosti i radionica koje se sprovode.

Program Učenje kroz igru  ima jak akcenat na razvoj deteta – sve aktivnosti osmišljene su tako da stimulišu specifičan razvojni aspekt deteta (govorni i jezički razvoj, vizuelnu percepciju, motorički napredak, taktilnu (dodirnu) percepciju, prepoznavanje i razumevanje emocija itd.).

Roditeljima pokazujemo čega sve mogu da se igraju kod kuće sa decom i kako, koje su to podsticajne aktivnosti koje mogu da primene u svakodnevnom okruženju i sa stvarima koje ih okružuju. Podsticajna sredina ne mora / i ne treba / biti pretrpana skupim igračkama. Igračke se mogu napraviti od svega i igre se mogu napraviti od skoro svake aktivnosti sa detetom. U Centru imamo i biblioteku knjiga i igračaka koje roditelji i deca mogu da razmenjuju i pozajmljuju.

NEKE OD TEMA KOJE OBRAĐUJEMO U OKVIRU PROGRAMA UČENJE KROZ IGRU

Naši dragi volonteri, budući stručnjaci različitih oblasti, pripremili su za posetioce sajta više informacija o nekim od tema koje obrađujemo kao i ilustracije nekih od brojnih aktivnosti koje u radu sprovodimo i savete kako da te aktivnosti sa decom sprovodite kod kuće. Posebnu zahvalnost dugujemo upravo njima na nesebičnom doprinosu i posvećenosti ovom programu.

Manipulativna spretnost

Vizuelna pažnja i pamćenje

Sportski dan

Ritmičko-muzičke aktivnosti

Domaće i divlje životinje

Higijena

Značaj rime u razvoju govora kod dece

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More