Press clipping

Razvod na srpski način

Svaki četvrti brak u Srbiji, prema statistici, završi se razvodom. Nekadašnji partneri, posle razvoda, nastavljaju da povređuju jedno drugo, često zloupotrebavajući decu. Dok se sudski proces ne okonča, deca se često otuđe od oba roditelja.

Statistika kaže da se svaki četvrti brak u Srbiji završi razvodom. I posle razvoda, partneri neretko nastavljaju da povređuju jedan drugog. U tome, često, kao sredstvo koriste i decu. U nameri da drugog roditelja isključe iz života deteta, ponekad se ode predaleko.

Centri za socijalni rad najviše posla imaju upravo u rešavanju takvih problema.

„Mi imamo nebrojene primere gde se majka istera iz kuće i ne da se pristup da se dete vidi. Dešava se to da majka iz sigurne kuće ostane bez starateljstva nad decom. Vrlo su česti primeri kada se na sudu lažno svedoči da je jedan od roditelja nepodoban, da psihički ne može da bude staratelj“, kaže Dragana Soćanin, iz udruženja „Roditelj“.

Podjednak je broj primera kada majka, sveteći se bivšem mužu, ne dazvoljava da se on vidi sa decom, a njima o ocu govori sve najgore. Svaki od partnera tvrdi da sve što radi, radi u iskrenoj nameri da se najbolje stara o deci. Upravo tada se, tvrde stručnjaci, najviše zaboravlja na njihovu dobrobit.

Žrtve manipulacije roditelja

„U stvari su deca najvrednija ‘imovina’ koju roditelji imaju. To je nešto što ih povezuje za ceo život, i zato su oni najubojitije oružje u ovim ratovima. Znate, paradiksalno, to je jedan efikasan načina da se vi nikada ne razvedete, da ostanete dugo u kontaktu i konfliktu i da nikada svoje odnose ne dovedete na neki pristojan nivo“, kaže Radmila Vulić-Bojović, iz Centra za socijalni rad Beograd.

Kada su žrtva manipulacije roditelja, deca različito reaguju. Ponekad se priklanjaju jednom od roditelja i okreću protiv onog drugog, a nekad se pretvaraju da je sve u najboljem redu.

„Prikrivaju svoja prava osećanja, kako bi roditeljima pokazala da to dobro podnose, što je, naravno, štetno, jer se opet dešava potiskivanje i problemi koji mogu zbog toga da slede, ili mogu da postanu poroditeljena deca, odnosno da u potpunosti preuzmu ulogu roditelja, pa se onda brinu o svojoj braći i sestri“, smatra porodični psihoterapeut Ljiljana Filipović.

Pomoć stručnjaka je neophodna. Često se, nažalost, roditelji ne prizivaju pameti brzo i lako, pa problem završi na sudu. A dok se proces ne okonča, rodbinske veze se toliko istanje, da se deca, tokom vremena, često otuđe od oba roditelja.

Izvor: www.rts.rs, 14.03.2011

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More