BeogradBezbednost dece u saobraćajuIzdvajamoSigurnost dece

Rezultati drugog pregleda dečijih auto-sedišta u Beogradu

Prvi pregled autosedišta u Beogradu

Proteklog vikenda na parkingu ispred Centra „Sava“  Udruženje RODITELJ organizovalo je drugi besplatan pregled auto-sedišta u Beogradu. Naši volonteri su pogledali 18 sedišta koje su roditelji donelu na proveru, i samo jedno od njih je bilo potpuno pravilno i sigurno namešteno!

Važno je napomenuti da su roditelji koji su učestvovali na pregledu savesni roditelji koji su svesni važnosti korišćenja auto-sedišta i žele osigurati da ih ispravno koriste.

Najčešće ozbiljne pogreške pregledanih sedišta odnose se na nedovoljno čvrsto vezana auto-sedišta i nedovoljno čvrsto vezanu decu u njima. Kod dece koja se u auto-sedišta vežu pojasevima samog autosedišta, u 70% slučajeva pojas sedišta nije bio dovoljno zategnut i pod silama sudara ili naglog kočenja dete bi izletilo iz sedišta. Ovo je vrlo učestao problem, mnogi roditelji ne znaju koliko čvrsto vezati dete u auto-sedište ili nisu svesni koliko je to važno – kaže Ana Duff,  Članica Udruženja RODA i volonterka Udruženja RODITELJ, inače sertifikovana savetnica za dečija auto-sedišta.

Drugi pregled autosedišta u BeograduDrugi veliki problem je nedovoljno čvrsto pričvršćeno sedište za vozilo, što je bio slučaj kod skoro svakog auto-sedišta na ovom pregledu, ne uključujući pomoćna sedišta u koja se deca i sedište istovremeno vežu pojasom automobila. Savetnice su pokazale roditeljima kako se praktički u roku od dvadesetak sekundi auto-sedište može da učvrsti a da ne može da se pomakne.

Drugi problemi koji su se javljali na ovom pregledu uključuju pojaseve koji nisu namešteni na ispravnu visinu, gde pojas nije provučen kroz ispravne proreze, auto-sedišta koja su deca prerasla i auto-sedišta koja deca još nisu dorasla. Bilo je i sedišta koje su roditelji dobili od rodbine i prijatelja ali bez svih neophodnih delova, pa su improvizovani na načine koji ne zadovoljavaju standarde bezbednosti.

Ali ono što je najbitnije je da je nakon ovog pregleda osamnaestero dece od danas bezbednije, a ne bi bili da nije njihovih savesnih i odgovornih roditelja koji su osigurali da se njihova deca prevoze u auto-sedištima i da provere i isprave moguće pogreške u načinu na koji ih koriste.

Udruženje Roditelj želi da se zahvali svima koji su u ovoj akciji učestvovali, i volonterima i roditeljima, kao i članovima zajednice koji su pomogli da se glas o ovoj akciji proširi i da što više ljudi sazna za nju.

Prvi ovakavi pregledi  auto- sedišta u Srbiji naši volonteri uradili su u aprilu u Beogradu i u maju u Užicu. Očekujte uskoro nove preglede, a zainteresovani volonteri moći će da se obuče za preglede auto-sedišta.

 

Preuzmite

Brošura o pravilnoj upotrebi dečijih auto sedišta (.doc, 322KB)

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More