Izdvajamo

Saopštenje Udruženja Roditelj povodom Strategije za podsticaj rađanja

Imajući u vidu najavu Strategije za podsticanje rađanja i u prvom redu njene potencijalne finansijske pogodnosti za buduće zasnivanje porodice, Udruženje RODITELJ  ističe da pored finansijskih treba misliti i na druge pogodnosti koje će rasteretiti roditelje brige oko potomstva. Na lokalnom nivou smo suočeni, na primer, sa dugogodišnjim hroničnim problemom nedostatka mesta za svu decu prijavljenu na konkurs, kao i sa neadekvatnim radnim vremenom predškolskih ustanova.

Primera radi, većina opštinskih službi  (kao i brojni pokrajinski i republički organi) radi do 15 ili 16 časova, a celodnevni boravak deteta u  vrtiću je zvanično do 16 časova a nezvanično do 14 časova. To znači da ne postoji dobra komunikacija na liniji roditelja dece koja pohađaju vrtiće i same Uprave vrtića. Finansijska pomoć koju će možda predvideti ova Strategija (pišemo možda jer još nismo videli  ceo tekst Strategije) može biti podsticajna na jednom veoma slabom nivou, što bi primenjeno na gorepomenutu situaciju značilo dodatno angažovanje još neke osobe da brine o detetu do povratka roditelja sa posla, jer državna ustanova kojoj je to osnovna delatnost nije u stanju da to radi na zadovoljavajući način.

Takođe, želimo da istaknemo da, opet prema sadržaju Strategije o kojem znamo samo iz medija, ne vidimo nikakvu direktnu vezu sa potencijalnom zaštitom materinstva na koju smo se obavezali prihvatanjem pravila MOR-a i drugih propratnih konvencija i protokola. Napominjemo da zaštita materinstva znači zabranu diskriminacije žena po osnovu njihovog trenutnog ili budućeg roditeljskog statusa, prvenstveno u oblasti radnih odnosa. Govorimo o specifičnim slučajevima diskriminacija žena, mladih stručnjaka pred koje se neretko stavlja kao uslov za zasnivanje radnog odnosa obavezivanje poslodavcu  da se u jednom izvesnom periodu neće udavati niti rađati decu, kao i o brojnim slučajevima otpuštanja zaposlenih žena čim ostanu u drugom stanju jer neće biti radno iskoristiva snaga izvesno vreme. Poslednjih godina je uočen veliki porast upravo ovakvih slučajeva a tekst Strategije, čini se, ne ostavlja prostora za takvu zaštitu majki već izgleda da i radno sposobne majke ostavlja potpuno izvan svog domašaja i da skoro nagrađuje i tera u opštu nezaposlenost žene/majke. Time se celo društvo vraća  na svoj usko patrijarhalni izvor, i priče o demokratizaciji društva i težnjama ka integrisanju u EU padaju na svom prvom i veoma značajnom ispitu a to je obezbeđenje potomstva ali nikako na uštrb žena koje su biološki predodređene za tu funkciju ali ne treba ni da budu zbog toga osuđene na nezaposlenost i na izopštavanje iz društva.

Udruženje Roditelj

Preuzmite dokument i pošaljite nam svoje komentare na strategiju i pridružite nam se u pokušaju da utičemo na poboljšanje položaja i prava roditelja u našoj zemlji.
Tekst strategije (Word file, 262KB)

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More