IzdvajamoPodrška dojenjuSaopštenja za javnost

Saopstenje za javnost:Obeležavanje Svetske nedelje dojenja u Srbiji

Svetska nedelja dojenja obeležava se svake godine od 1. do 7. avgusta u više od 120 zemalja sveta. U organizaciji Udruženja RODITELJ, po drugi put u Srbiji, u okviru Svetske nedelje dojenja centralni događaj je javno okupljanje majki koje doje svoje bebe i onih koji podržavaju dojenje. Na Zemunskom keju (kod hotela “Jugoslavija”), 4. avgusta od 18 časova, kao i prethodne godine,  Udruženje RODITELJ organizuje najveći i najlepši  zajednički «ručak» za bebe  koje se hrane majčinim mlekom!

Podaci iz prethodnih godina su poražavajući – pokazuju da je u Srbiji manje od 20 odsto majki svojim mlekom hranilo bebe!  Uprkos stavovima stručnjaka da je majčino mleko najbolja hrana za novorođenče, procenat majki koje doje svoje bebe je i dalje neočekivano nizak.

Ovogodišnja akcija Udruženja RODITELJ pod nazivom «Dojite s ponosom» za svoj cilj ima informisanje trudnica i mladih majki o prednostima dojenja kao najboljeg i najzdravijeg izvora hrane za novorodjenče, ali i na dojenje u javosti, za koje kod nas još uvek važe brojne predrasude.

Svetska asocijacija za promociju dojenja (WABA) tokom ovogodišnje Nedelje dojenja ukazuje na značaj ranog stavljanja bebe na mamine grudi, poželjno najkasnije jedan čas od rodjenja. Takvo postupanje, kažu stručnjaci, može da sačuva život 1 miliona beba!

Od dobrog početka, u velikoj meri zavisi i uspešno dojenje, pa Udruženje RODITELJ apeluje na sva porodilišta u Srbiji da odmah po rođenju stave bebu tamo gde joj je najlepše – na majčine grudi.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More