IzdvajamoObrazovanjePress clipping

Štrajk okončan: kako će izgubljeno biti nadoknađeno deci?

Izvor: Tanjug.rs

BEOGRAD, 24.04.20015.- Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i redstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije, potpisali su danas sporazum o rešavanju spornih pitanja i Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, čime su stvoreni uslovi za prekid štrajka prosvetara.
Od ponedeljka, 27. aprila, u svim školama nastava će se odvijati redovno, a časovi će trajati 45 minuta, piše u saopštenju tog ministarstva.

Da li će izgubljeno biti nadoknađeno?

Nakon što je okončan najduži štrajk u prosveti, započet još 17. novembra prošle godine, glavno pitanje je kako će izgubljeno biti nadoknađeno, a odgovornost je nesumnjivo obostrana – na strani onih koji su štrajkovali, ali i na strani nadležnih.

Štrajk prosvetara je okončan delimičnim dogovorom, a zbog neispunjavanja svih zahteva, pre svega, izuzimanja iz odluke o smanjenju zarada, kompletno rukovodstvo Unije sindikata prosvetnih radnika je, kako kažu, iz moralnih razloga podnelo je ostavke.
Roditelje sada najviše zanima kako će se to što „stariji nisu uspeli da se dogovore na civilizovan način“ gotovo pola godine, odraziti na decu, izjavila je Dragana Soćanin iz Udruženja Roditelj.

Ocenivši kompletnu situaciju kao „sramotu srpskog obrazovnog sistema“, Soćanin je u izjavi za Tanjug istakla da je odgovornost apsolutno na obe strane i da obe strane moraju da se pozabave pitanjem kako da nadoknade propušteno, a da sve bude bude u najboljem interesu dece. „Da li je u najboljem interesu da sada nadoknađuju časove i da idu po privatnim časovima kako bi se spremili za malu maturu i da li će im završni ispit biti i kako prilagođen, s obzirom na to da su već izgubili toliko koliko su izgubili“, rekla je. Istakla je da niko nije pitao roditelje šta o tome misle i šta njihova deca o tome misle. To je, kaže, potpuno u drugom planu.

Izrazivši razumevanje za položaj prosvetnih radnika, Soćanin smatra da je tako nešto, ipak, nedopustivo. Ako nešto treba da se menja, onda neka se menja u periodu od juna do avgusta, a ne od septembra, rekla je. Za nju nije realno da deca u školi sada provode 12 sati i svaku subotu da bi sve nadoknadili. „Mislim da bi trebalo razmisliti o tome i da se omogući svakom detetu da se pripremi valjano za završni ispit, na taj način što će svaki nastavnik uložiti maksimum truda, a ministarstvo kako zna i ume da nađe način da plati dodatne časove, kako deca ne bi morala da uzimaju privatne“, navela je Soćanin. Ona je navela da iz percepcije roditelja, nije toliko važno ko je na čelu sindikata, i da ostavke kao moralni činovi u ovom trenutku neće pomoći deci.

Celu vest i izjave sindikata i nadležnih pročitajte na sajtu Tanjug-a

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More