Press clipping

Svetska nedelja dojenja od 1. do 7. avgusta

U Srbiji će u petak početi da se obeležava Svetska nedelja dojenja, čiji je cilj afirmacija dojenja kao najprirodnijeg i najzdravijeg izvora hrane za novorođenče.

Udruženje „Roditelj“ organizovaće u nedelju 3. avgusta u 18 sati manifestaciju u Tašmajdanskom parku, gde će okupiti dojilje i organizovati „najlepši zajednički ručak za bebe – majčino mleko“.

Svetska nedelja dojenja, kao globalna kampanja, održava se u oko 120 zemalja sveta, a u Srbiji će trajati do četvrtka, 7. avgusta.

Zvanično, Svetska nedelja dojenja na globalnom nivou traje od 1. do 7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti izaberu najprikladnije događaje ili datume u njihovim zemljama.

U Srbiji je tako 2007. izabrana 40. nedelja u godini, koliko traje trudnoća, pa je obeležavanje organizovano od 1. do 7. oktobra.

Udruženje „Roditelj“ saopštilo je da je cilj njihove akcije da informišu buduće roditelje o dojenju, prednostima, tehnikama i naročito o načinu rešavanja eventualnih poteškoća.

Manifestacija je usmerena na pozitivnu promociju dojenja, ali istovremeno predstavlja javni apel na društvo da se dojenje na javnom mestu kao čin ishrane deteta prihvati kao najlepši prizor, odnosno izađe iz okvira tabua u našoj zemlji.

Ciljevi Svetske nedelje dojenja su mobilisanje zajednice za razvijanje svih potencijala kako bi se svim bebama omogućio prvi podoj u prvom satu života, promovisanje značaja neposrednog kontakta majke i bebe nakon porođaja i isključivog dojenja u prvih šest meseci života.

Manifestacija u Tašmajdanskom parku ove je godine dobila zvaničnu podršku Ministarstva zdravlja.

(Beta)

Izvor: mtsmondo.com, 31. jul 2008.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More