DogađajiMagazin

Tribina „Laki razgovori na tešku temu: razvod“ u Udruženju Roditelj

Tribina "Laki razgovori na tešku temu: razvod" u Udruženju Roditelj

U prostorijama Udruženja „Roditelj“ će u ponedeljak, 11.04.2016.godine u 19h, biti održana tribina

 

                                        „LAKI RAZGOVORI NA TEŠKU TEMU: RAZVOD“

 

Na tribini ćemo se baviti temom razvoda; Kako da sa što manje štete za Vas i decu, prođete kroz proces   razvoda.

Molimo sve zainteresovane da zbog ograničenog broja mesta prijave svoje učešće na tribini na kontakt telefon.Ulaz je slobodan.

Tribina je deo edukativnog programa RAZVOD  NA  BOLJI  NAČIN, Saradnja u roditeljstvu i nakon razvoda, koji su pokrenule članice tima Psihološki atrium, sistemski porodični terapeuti.

U pitanju je iskustveno-edukativni program, koji se realizuje u formi grupnog rada, jednom nedeljno, ukupno osam susreta – svakog utorka od 18:30-20:30, na adresi Karađorđev trg 18, III sprat, stan br.5 (ulaz sa dvorišne strane), Zemun u prostorijama Udruženja ,,Roditelj.

                                                Prijave i informacije na

     kontakt tel.: 063/155-90-53, e-mail: psiholoski.atrium@gmail.com

 Teška tema, razvod

U knjizi „Zahir“ Pauleo Koeljo je napisao „U jednom trenutku naše istorije, neko se pojavio i rekao: kad se dvoje ljudi venča, moraju ostati zajedno, kao zamrznuti do kraja života.Koračaće jedno pored drugog kao dve šine na pruzi, pridržavajući se tog strogog pravila. Čak i ako neko od njih dvoje oseti potrebu da se ponekad malo udalji ili malo približi, to je protiv pravila.

Pravila kažu: budite razumni, mislite na budućnost, na decu. Ne smete više da se menjate, morate ostati kao šine: rastojanje medju njima je isto i na početnoj stanici, i na sredini puta, i na krajnjem odredištu. Nemojte dozvoliti da život promeni, ne dozvolite joj ni da raste na početku, niti da jenjava na pola puta- to je veoma opasno. I zato, kad zanos prvih godina mine, održavajte isto odstojanje, budite jednako postojani i delotvorni.

Vi služite da bi voz za održanje vrste mogao da napreduje prema budućnosti: deca će biti srećna samo ako ostanete onakvi kakvi ste oduvek bili-udaljeni jedno od drugog 143,5 santimetara(koliko su udaljene šine). Ako niste zadovoljni nečim što se nikada ne menja, mislite na njih, na decu koju ste doneli na svet.“

Da,  ali kako zadržati isto  odstojanje tokom trajanja braka kada se i sami toliko menjamo celoga života? Na početku braka želimo da smo što bliže. Zaljubljenost, zanesenost i strast gura nas u zagrljaj i bliskost. A šta kada ona prodje?   Šta je to što moramo da uradimo za sebe, a šta za svoju decu za koju smo odgovorni?

Kako dalje kada se  ljubav promeni,  voz iskoči iz šina. I kako je to kada više ne volimo partnera koga smo toliko voleli. Kako nastaviti život kada do razvoda ipak dodje i kada svako krene svojim kolosekom. Kako rešiti praktična pitanja i izboriti se sa osećanjem krivice, novom organizacijom života, novim životnim okruženjem, predrasudama i stereotipima. Kako naučiti da se odvoji   ne ljubav prema partneru i ljubav prema deci. Kako komunicirati, a razumeti se.

Na isustveno edukativnim grupama naučićete nešto od toga. Nudi vam se asertivni model komunikacije, mogućnost da naučite nove veštine lične i roditeljske autonomnosti, razumevanje za druge. Naučite jezik poštovanja, razumevanja, saosećanja.

Naučite da jasno iznesete svoj stav, a da ne povredite partera, ali i ljude oko sebe. Iskustvene grupe vam pružaju mogućnost da kroz prizmu  drugih i vežbe kreirane na poseban način sagledate svoj problem iz drugog ugla i naučite nov način ophodjenja koji vam pomaže u postupku ratvoda i nakon njega, ali i u svakodnevnom životu. Dodjite da i mi nešto naučimo od vas.

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More