Press clipping

Ucenjivanje zaposlenih žena: Dete ili posao

BEOGRAD – Najčešće diskriminisane grupe u društvu, rekla bi većina među nama, jesu Romi i pripadnici LGBT populacije. Međutim, za osam meseci rada poverenika za zaštitu ravnopravnosti veliki broj pritužbi stigao je i u oblasti rada i zapošljavanja. Česta meta te vrste diskriminacije su žene koje o tome ne žele da govore javno, javlja RTS.

Iako sa jednom od najnižih stopa nataliteta u Evropi, majkama i onima koje to žele da postanu situacija u društvu ne ide na ruku.

Većina poslodavaca nerado zapošljava radnicu za koju pretpostavlja da će uskoro koristiti trudničko odsustvo. Zato, kada se dete rodi, majke su na muci – kako ga odgajati, a pri tom zadržati posao.

Dragana Sočanin iz Udruženja „Roditelj“ kaže da su imali primera samohranih majki sa dvoje ili troje dece koje su dobile otkaz i nisu dobile platu.

„Najdrastičnije je kad im se u oči kaže – ‘Ja na tebe ne mogu da se oslonim jer si trudna'“, rekla je Dragana Sočanin.

„Od žena se traži da se izjasne o ličnim planovima za zasnivanje porodice, ima i primera da se traži potpisivanje blanko sporazumnog raskida radnog odnosa ako žena ostane trudna. Sve su to eklatantni primeri diskriminacije žena“, tvrdi Nevena Petrušić, poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

Praksa pokazuje da često ne razlikujemo diskriminaciju od povrede drugih prava, kao i da, kada je prepoznamo, ne znamo da je adresa – poverenik za zaštitu ravnopravnosti. Ako se utvrdi da je diskriminacije bilo, put do pravde nije jednosmerna ulica.

Nevena Petrušić pojašnjava da se i ranije čitav postupak okončavao u roku od tri meseca i da je potpuno besplatan.

Zakone imamo, ali mehanizmi zaštite nisu razvijeni. Kako inspekcija ne radi po automatizmu, već po prijavi, svako od nas trebalo bi da se informiše o svojim pravima kako bismo znali da prepoznamo diskriminaciju, slučaj prijavimo, i od nadležnih organa tražimo da reaguju.

Autor:Novinske agencije
Izvor: www.glasjavnosti.rs, 23.02.2011.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More