Bezbednost dece u saobraćaju

Auto sedišta – neke osnovne odredbe Direktive ECE 44

Po zakonu, auto sedišta koja se koriste u Srbiji moraju zadovoljavati  kriterijume ECE direktive 44, (skraćeno ECE R44). Međutim, na našem tržištu mogu se naći i autosedišta koja ne nose oznaku atesta ECE R44 ili ga nose, a neki od kriterijuma ipak nisu ispunjeni.

Sva auto sedišta koja nose ovaj atest, moraju zadovoljavati sledeće:

 • Deo sedišta koji je napravljen od plastike mora na neki način, jasno i neuklonjivo, biti označen godinom proizvodnje.
 • Na samom sedištu crtežom, koji je jasan i neuklonjiv, najčešće čvrsto nalepljen na plastiku, mora biti prikazano kako se pojas vozila provlači kroz auto sedište, odnosno njegova putanja, s tim da:
  • Kod prikazivanja putanje pojasa prilikom montiranja sedišta u smeru koji je suprotan smeru vožnje (kada se sedište postavlja tako da je dete okrenuto unazad), putanja na crtežu i na samom sedištu mora biti prikazana plavom bojom.
  • Kod prikazivanja putanje pojasa prilikom montiranja sedišta u smeru vožnje (kada se sedište postavlja tako da je dete okrenuto prema napred), putanja na crtežu i na samom sedištu mora biti prikazana crvenom bojom.
  • Kod sedišta grupe 0, ovaj crtež mora biti vidljiv i kada je dete u sedištu.
  • Sedišta koja se postavljaju unazad moraju imati, u području gde se nalazi detetova glava, neuklonjivu oznaku na kojoj , jezikom zemlje u kojoj se sedište prodaje (u našem slučaju, srpskom) piše UPOZORENJE da se sedište ne sme koristiti na prednjem sedištu vozila koje je opremeljeno vazdušnim jastukom jer može doći do smrtnog stradanja ili ozbiljne povrede. To bi trebalo da izgleda ovako, samo na srpskom jeziku:

 

 • Kod sedišta koja se mogu postaviti i unazad i prema napred, na sedištu mora postojati i upozorenje da se sedište ne sme koristiti postavljeno u smeru vožnje pre nego što dete dostigne određenu težinu, al ii preporuka da korisnik potraži dodatne informacije u uputstvu proizvođača koje dolazi uz sedište.
 • Svako sedište mora imati detaljno uputstvo na jeziku zemlje u kojoj se sedište prodaje (u našem slučaju, srpskom) i mora sadržati niz informacija koje su strogo određene Direktivom ECE R44, uključujući i detaljno uputstvo za upotrebu.

Ako ste primetili da Vaše autosedište ne ispunjava neki od ovih uslova, kontaktirajte distributera auto sedišta ili Udruženje Roditelj na https://www.roditelj.org/kontakt/

Preuzmite

Brošura o pravilnoj upotrebi dečijih auto sedišta (.doc, 322KB)

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More