Bezbednost dece u saobraćajuIzdvajamoUžice

Održan prvi pregled autosedišta u Užicu

U okviru kampanje Udruženja RODITELJ za širenje svesti o značaju pravilne upotrebe dečijih auto sedišta, u Užicu je 31. maja 2012. održano predavanje na temu bezbednosti dece u vozilima. Predavanju je sledio besplatan pregled dečijih autosedišta.

Predavanju, koje je održala Ana Duff, volonterka, članica Udruženja i savetnica za dečija auto sedišta, prisustvovali su saobraćajni policajci, zdravstveni radnici, instruktori užičke auto škole Gazela i ostali zainteresovani.  Prisutni su imali priliku da čuju i nauče o fizici i dinamici sudara, kako i koliko razorno sudari deluju na čovekov organizam, te kako se najbolje i najprikladnije zaštititi, a naročito kako obezbediti najosetljivije putnike – bebe i decu.

Nakon toga, na užičkom Gradskom trgu organizovan je besplatan pregled dečijih auto sedišta. Od 15.30 do 18h pregledano je deset auto sedišta zainteresovanih roditelja. Na žalost, 9 od 10 nije bilo pravilno učvršćeno. Zahvaljujući savesnim roditeljima, ti mališani se danas voze sigurnije.

 

Zašto auto sedište?

Veliki broj dece u Srbiji vozi se van odgovarajućih auto sedišta. Osim što su zakonom propisana, ona su i najbolja zaštita za dete prilikom sudara i naglih kočenja.

Kada se automobil sudari sa drugim automobilom ili objektom, svi putnici (i stvari) nastavljaju da se kreću prema tački udarca. U tom trenutku njihova težina otprilike je jednaka proizvodu težine i brzine pre sudara. To znači da u gradskoj vožnji, pri brzini od 50 km/h, ako dođe do sudara, dete od 10 kg dobija masu od 500kg (pola tone!). A tu masu je nemoguće zadržati rukama. Zato je jedini ispravan način prevoženja dece u pravilno pričvršćenom auto sedištu sa pravilno postavljenim sigurnosnim pojasevima.

Preuzmite

Brošura o pravilnoj upotrebi dečijih auto sedišta (.doc, 322KB)

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More