IzdvajamoPodrška dojenju

Banke humanog mleka – jer majčino mleko nije samo hrana, već i lek

Majčino mleko nezamenljivo je kao najbolja hrana za bebe tokom prvih meseci života jer sadrži hranljive materije koje tek rođene bebe štite od alergija, infekcija i podstiče razvoj njihovog imunološkog sistema i metaboličkih funkcija. Za prevremeno rođene bebe majčino mleko je više od hrane, ono je i lek jer sadrži imunoaktivne supstance koje su presudne za pravilan razvoj organa.

Ovo je razlog zašto je doniranje mleka bebama čije majke nisu u mogućnosti da doje, jedan od najplemenitijih gestova. Upravo zato je Rosa voda odlučila da sversrdno podrži osnivanje i razvoj Banke humanog mleka od samog početka. Od 2010. godine do danas Rosa je podržala otvaranje tri Banke humanog mleka u Srbiji.

Prva Banka humanog mleka otvorena je na Institutu za neonatologiju u Beogradu, zatim je usledilo otvaranje Banke humanog mleka na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu a prošle godine i na Klinici za pedijatriju Kliničkog centra u Kragujevcu.Slika-banka-mleka-i-Rosa

Zahvaljujući edukativnim aktivnostima, svake godine u bankama humanog mleka prikupi se sve veća količina doniranog mleka, a Srbija je vodeća zemlja po količini doniranog humanog mleka u regionu. To znači sigurnu budućnost i dobar start za preko 4.000 prevremeno rođenih beba koliko ih se u proseku rodi svake godine u Srbiji.

Kako bi se ovaj dobar trend nastavio Rosa nastavlja sa aktivnostima koje promovišu i podržavaju mame koje imaju više mleka nego što je njihovoj deci potrebno, da postanu dobrovoljni davaoci. Sve mame koje imaju razvijenu laktaciju, koje su zdrave, ne puše i ne piju, ne koriste redovno lekove kao ni biljna lekovita sredstva mogu postati donori.

Sve zainteresovane mame koje žele postati donori, mogu se obratiti odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36-30-127 ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na broj telefona 021/488-05-42. Više informacija o bankama humanog mleka možete naći na sajtu www.bankamleka.rs. Projekat Banka mleka_Rosa (4) 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More