Press clipping

Bebe koje doje zdravije od ostale dece

Ovogodišnja „Svetska nedelja dojenja“ pod sloganom „Podrška majkama: do zlatne medalje!“, počela je juče u Tašmajdanskom parku. Cilj ove akcije, koja se održava svake godine od 1. do 7. avgusta, je da se ukaže na značaj pružanja podrške svim trudnicama i majkama koje doje, kao i davanje saveta o dojenju koje je od presudnog značaja za bebe.

Udruženje „Roditelj“ uz podršku Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije i pod generalnim pokro-viteljstvom „Zlatibor vode“ ove godine obeležava treću godinu za redom „Svetsku nedelju dojenja“ u Srbiji. Ovo je globalna kampanja koja se održava u oko 120 zemalja sveta sa ciljem da stvori i podigne društvenu svest o značajima i prednostima dojenja, i samim tim i unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta.

-Broj dojilja u Srbiji je u izuzetnom porastu, što je veoma pozitivno. Pre 15 godina samo je 5,8 odsto majki dojilo decu, dok danas taj broj iznosi 26 odsto. Broj mami koje doje decu svih šest meseci iznosi čak 50 – 60 odsto. Žene koje doje decu su privilegovane i ovo je jedan od načina da im se ukaže podrška i pomoć -kaže Prim. dr Đurđa Skin, načelnik Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Kao i prethodne dve godine, i ove godine trudnicama i mamama sa bebama će biti ukazano na prednosti dužeg dojenja dece. U akciji učestvuju stručnjaci iz zdravstvenih ustanova, Instituta za javno zdravlje „Batut“ i beogradskih porodilišta.
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje majkama da doje decu do najmanje šest meseci, mada bi najbolje bilo kad bi dojile do dve godine starosti njihovih beba.

Doktorka Đurđa Skin takođe napominje da su dobrobiti za dojenje majke veliki. Neke od njih su da dojenje kod majki smanjuje rizik oboljevanja od raka grudi, raka materice i jajnika, smanjuje mogućnost oboljevanja od osteoporoze, emotivno su zdravije i dojenje im pomaže u gubitku telesne težine.

Dojene bebe imaju veću inteligenciju, bolji vid, bubrege, snažnije srce, manji rizik od dijabetesa, gojaznosti, astme, dijareje, urinarnih infekcija, kancera u detinjstvu, nepravilnosti u razvoju, kao i od vađenja krajnika.

Dojenje na javnom mestu nije nista nenormalno
Jedan od ciljeva ove akcije je i razbijanje predrasuda vezanih za dojenje na javnom i poslovnom mestu. U Srbiji još nije dovoljno razvijena svest o tome da je dojenje na radnom i javnom mestu sasvim normalno. Stručnjaci koji učestvuju u ovoj akciji su tu da dojiljama pomognu da se oslobode ovih, ali i svih drugih predrasuda. Isto tako, ove godine zahvaljujući sponzorima, trudnicama i bebama su obezbeđeni i prigodni pokloni.

Autor: Suzana Perišić
www.blic.co.yu, 04.08.2008

blic.co.yu

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More