BeogradIzdvajamo

Bebe uživale u „zajedničkom obroku“ na Zemunskom keju

Na jučerašnjoj  manifestaciji pod nazivom „Dojite sa ponosom“ na Zemunskom keju, Udruženje RODITELJ je sedmi put za redom obeležilo Svetsku nedelju dojenja, koja se uz podršku Svetske alijanse za dojenje (WABA) i pod pokroviteljstvom UNICEF-a i Svetske zdravstvene organizacije obeležava u više od 150 zemalja širom sveta.

Ove godine WABA obeležava dvadesetogodišnjicu Svetske nedelje dojenja pod sloganom RazumIMO prošlost, DA BISMO MOGLI planirati budućnost, ali i punih 10 godina primene Globalne strategije za ishranu odojčadi i male dece. Ovu strategiju su pre deset godina usvojili Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF. Njeno efikasno sprovođenje je suštinski važno, naročito za povećanje procenta isključivo dojene dece u prvih šest meseci život koji je i u Srbiji u opadanju – 2005. godine bilo je 15% beba isključivo dojenih do 6. meseca života, a 2010. godine njih 11%.

Na manifestaciji su svi koji podržavaju dojenje imali priliku da razmene iskustva, a brojne trudnice i majke da dobiju savete o dojenju i ishrani beba od vršnjačkih savetnica za dojenje Udruženja RODITELJ i stručnih saradnika iz različitih zdravstvenih ustanova. Zahvaljujući sponzorima manifestacije, na kraju programa su dodeljene nagrade pobednicima Foto konkursa za najlepšu fotografiju dojenja i izvučene nagrade za najsrećnije mame i trudnice koje su prisustvovale manifestaciji.

Pored Dragane Soćanin, predsednice Udruženja RODITELJ, o značaju dojenja i važnosti pružanja podrške mama i budućim mamama, govorile su i Anđelka Kotević, koordinatorka servisa HALO BEBA koji funkcioniše u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje, dr Ksenija Uzunović članica veća Gradske opštine Zemun, a dr Slavica Simić iz Instituta za neonatologiju – Prve banke humanog mleka u Srbiji sve prisutne je upoznala sa značajem postojanja Prve banke humanog mleka u Srbiji i pozvala sve mame koje doje da doniraju svoju mleko.

Ovogodišnju manifestaciju obeležavanja Svetske nedelje dojenja podržali su Ministarstvo zdravlja, Sekretarijat za zdravstvo Grada Beograda, Gradska opština Zemun, Generalni sponzor manifestacije VODA ROSA, sponzor Banca INTESA kao i prijatelji manifestacije – Beluga, DexyCo, Daj-daj pelene, Hug Bug, Pipika Pinjate i igraonica „Tehnokids“.

 

 GENERALNI SPONZOR CENTRALNE MANIFESTACIJE OBELEŽAVANJA SND 2012

Pentacon

Zašto ROSA?

ROSA je prirodna, slabomineralna, negazirana voda koja sadrži malu količinu rastvorenih mineralnih materija i ne opterećuje organizam.  Zbog toga se može upotrebljavati svakodnevno u neograničenim količinama. Rukovodeći se time da je voda izvor života, kao što je i kap majčinog mleka izvor života za bebe, ROSA u saradnji sa Institutom za neonatologiju, već treću godinu za redom, realizuje projekat podrške razvoju prve Banke humanog mleka u Srbiji. U okviru projekta, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Banka mleka opremljena je najsavremenijim medicinskim uređajima i dostavnim vozilom te je omoguceno njeno uspešno funkcionisanje.

Sve mame koje mogu i žele da doniraju svoje mleko, mogu se obratiti Odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011 36 30 127. Više informacija o Banci mleka može se naći nawww.bankamleka.rs.


SPONZOR CENTRALNE MANIFESTACIJE OBELEŽAVANJA SND 2012

Udruženje RODITELJ je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem pružanja informacija i podrške roditeljima i budućim roditeljima u Srbiji u svim sferama u vezi sa roditeljstvom. Kao takvo, ono je PRVO i JEDINO udruženje u zemlji koje se na sveobuhvatan način bavi roditeljima i decom. Mrežu Udruženja RODITELJ čine jedinice u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Užicu, Kraljevu i Kragujevcu. Aktivnosti Udruženja RODITELJ su brojne – od planiranja porodice i brige o deci, do pravnih saveta i inicijativa kao i humanitarnih akcija. Udruženje RODITELJ u ovom trenutku čini preko 150 članova iz zemlje i sveta, uključenih u različite aktivnosti i projekte.

 Svetska alijansa za dojenje (The World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) ) formirana je 1991. godine aktom Innocenti Dekleracije sa ciljem da štiti, promoviše i podržava dojenje. Kao deo akcionog plana za jačanje društvene svesti o dojenju, WABA je zamislila globalnu jedinstvenu strategiju promovisanja i pružanja podrške dojenju. Ova strategija postala je poznata kao Svetska nedelja dojenja (World Breastfeeding Week (WBW) ) koja se u svetu obeležava svake godine u prvoj nedelji avgusta, a prvi put obeležena je 1992. godine. Sada se obeležava u preko 150 zemalja širom sveta i priznata je i podržana od strane UNICEF-a, SZO i FAO (Food and agriculture organisation of UN).

Više informacija na: www.worldbreastfeedingweek.org , www.waba.org.my

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More