Izdvajamo

Besplatni udžbenici – da, ali transparentno i promišljeno

Udruženje RODITELJ, besplatni udžbenici

Na osnovu stavova iznetih na današnjoj konferenciji za medije „Besplatan udžbenik – skupe posledice“, kojoj su prisustvovali predstavnici roditelja i stručne javnosti,  Udruženje RODITELJ od nadležnih prosvetnih vlasti zahteva da projekat takozvanih besplatnih udžbenika učine transparentnim, da podnesu javnosti analize na osnovu kojih je odlučeno o njegovoj realizaciji, kao i da predstave autore ovog koncepta kako bi se i oni uključili u proces javne rasprave.

O tome zbog čega predloženi koncept besplatnih udžbenika dovodi do skupih posledica, na konferenciji su govorili Dragana Soćanin, predsednica Udruženja Roditelj, Gordana Knežević-Orlić, izdavač, dr Aleksandar Baucal, docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu, mr Zorica Kovačević sertifikovani Celta trener Cambridge Esol Univerziteta, Ljiljana Vdovič ispred Pedagoškog društva Srbije i mr Ivana Pejoska, profesorka i članica Udruženja Roditelj.

Udruženje RODITELJ, besplatni udžbeniciIzvor fotografije

„Koncept koji se nudi direktno eliminiše iz upotrebe sve takozvane „radne“, a zapravo interaktivne udžbenike koji su dominatni udžbenički model u većini razvijenih zemalja. Deca neće biti u prilici da se podsete gradiva iz prethodnih godina, jer neće imati odakle to da učine, budući da neće imati udžbenike“, kazala je Dragana Soćanin, predsednica Udruženja Roditelj.

Prema rečima Gordane Knežević-Orlić, jedina standardizovana stvar koja se nalazi u procesu učenja jeste udžbenik, pažljivo kreiran od strane najvećih stručnjaka i prema savremenim naučnim i didaktičkim principima. Ona naglašava da predloženi koncept vodi u degradiranje kvaliteta udžbenika kako bi se stvorilo učilo koje će služiti samo za gledanje, a nikako i za aktivno učenje.

„Za neku decu, udžbenik je možda jedina knjiga koju imaju u kući. Oduzimanjem udžbenika nakon završene školske godine učenicima se nedvosmisleno šalje poruka da je znanje stečeno u školi prolazno, nešto na šta nikada neće imati potrebu da se pozovu“ – kritikujući jedan aspekt predloženog projekta, rekao je dr Aleksandar Baucal.

Ukoliko država nema dovoljno sredstava da svim učenicima obezbedi besplatne udžbenike koje će moći aktivno da koriste i zadrže, trebalo bi kreirati sistem kojim će se udžbenici trajno dodeliti socijalno najugroženijim kategorijama učenika, a da se zatim, u narednim godinama detaljno analizira mogućnost postupnog proširivanja projekta i na širu populaciju. U suprotnom, primenom koncepta koji trenutno nude prosvetne vlasti u Srbiji biće ugroženi i kvalitet nastave i sam proces obrazovanja najlmađih – zajednički je stav Udruženja Roditelj i svih prisutnih stručnjaka.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More