Press clipping

Nezadovoljan narod

Spiker
Narodu je teško udovoljiti. Prvo su bili zahvalni što dobijaju besplatne udžbenike, a sada se neki roditelje bune što moraju da ih vrate. U vraćanju knjiga vide čak i frustraciju kod dece pa i ugroženost temelja obrazovanja.

Novinar Ksenija Kecojević
Ili besplatne knjige dati deci u trajno vlasništvo ili potpuno zaboraviti ideju besplatnih udžbenika. To predalžu roditelji koji kažu, da su deca pod pritiskom da knjigu na kraju godine vrate u stanju u kakvom su je i dobili. To je praktično nemoguće. Jer, osim kojeg uvrnutog lista, gotovo svako dete će nešto podvući ili slučajno išarati, a to je većne prihvatljivo za reciklažu.

Ivana Pejoska, Udruženje Roditelj
Moj sin uči na način tako što podvlači markerima neke bitne rečenice, bitne pojmove. Ima neke svoje asocijacije koje zapisuje, na taj način lakše pamti. Kako onda on da spremi taj završni ispit.

Novinar
Deca su prinuđena često da prepisuju zadatke u svesku ili prave beleške. Roditelji kažu, da bi dok država ne postane bogatija, besplatne učenike trebalo da dobijaju samo neka romska ili marginalizovana deca.

Dragana Soćanin, Udruženje Roditelj
Udžbenik kao takav ne može biti aktivno upotrebljavan od strane deteta i samim tim ne može biti koristan. Smatramo, da je novim konceptom narušen veoma sam kvalitet udžbenika.

Novinar
Ministarstvo prosvete i grad nisu komentarisali inicijativu. Njihova idelja i dalje je, da svakome omogući da uči i da ima odakle, a onaj ko može i želi drugačije, slobodan je da udžbenike kupi ili otkupi.

Izvor: Vesti 18, Prva srpska televizija, 05.04.2011

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More