IzdvajamoZdravlje

Budi odgovorna! Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Udruženje RODITELJ pokrenulo je kampanju pod sloganom „Budi odgovorna“ u okviru Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja se obeležava i u Srbiji od 24. do 30. januara.

Osnovni cilj naše kampanje je da podigne svest žena o tome koliko su redovni ginekološki pregledi značajni u prevenciji ove opake bolesti.

Prevencija raka grlića materice predstavlja jedan od najvažnijih javnozdravstvenih prioriteta u našoj zemlji. Rak grlića materice je moguće sprečiti i izlečiti. Ukoliko se otkrije na vreme, šanse za izlečenje su velike. Upravo zato prioritet zdravstvenih sistema u Evropi i svetu je podizanje svesti kod ženske populacije o značaju prevencije ove bolesti.

budi odgovorna

Rak grlića materice je drugi vodeći uzrok umiranja među ženskom populacijom u našoj zemlji. Prema podacima Registra za rak, Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice. Godišnje od ove bolesti oboli oko 1250, a umre oko 500 žena.

Ovi podaci svrstavaju našu zemlju na drugo mesto u Evropi po smrtnosti i na četvrto mesto po učestalosti oboljevanja od raka grlića materice.

Nedovoljno znanje, neinformisanost i strah su faktori koji se pokazuju fatalnim kada je u pitanju rak u Srbiji. Upravo promena takvog načina razmišljanja jeste cilj ove kampanje.

Poruka je da možemo na vreme da brinemo o svom zdravlju i ne dozvolimo da se nama ili nekom nama bliskom dogodi bolest koja može da ima najgori ishod. Jer možemo da je sprečimo.

U okviru kampanje, koja se u Srbiji održava istovremeno kao i u drugim zemljama Evrope, biće organizovana predavanja za žene, javne manifestacije i tribine, nastupi za medije, distribucija bedževa i lifleta sa ciljem edukacije žena o toj bolesti.

Žene u Srbiji o kampanji „Budi odgovorna“ mogu da se informišu preko web stranice: www.budiodgovorna.rs, kao i zvaničnih Youtube, Fejsbuk, Instagram profila kampanje.

Kampanju „Budi odgovorna“ podržala je i Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović kao i mnoge javne ličnosti.

Na Fejsbuk stranici kampanje #BudiOdgovorna možete pogledati i video spotove podrške

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More