Press clipping

Čaj za miran san – noćna mora

Krivac za prisustvo mnoštva bakterija u bebi čaju „Zdravlje Aktavisa“ iz Leskovca, kojim je zaraženo deset beba, biće poznat do kraja jula

BEOGRAD – Za dve nedelje superanalizom uzoraka utvrdiće se ko je kriv za prisustvo salmonele, ešerihije koli i mnoštva drugih bakterija u čaju za bebe „Zdravlja Aktavis“ iz Leskovca.

– „Bebi čajem za miran san“ zaraženo je pre dva meseca deset beba u Vojvodini, samo zato što ne postoje redovne kontrole hrane – tvrdi Goran Papović, predsednik odbora za informisanje Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

– Neprihvatljivo je da čaj namenjen bebama ima ovakav bakteriološki nalaz, kao i da direktor „Zdravlja Aktavis“ krivicu prebacuje na Zavod za zaštitu zdravlja.

Za uporedno istraživanje kvaliteta i redovne kontrole država nema para, iako se time krši osnovno pravo potrošača, kaže Papović i poziva nadležne da kontrola dečje hrane i igračaka ubuduće bude redovnija i bolja.

– Gotovi projekti čame po fiokama Ministarstva zdravlja, a niko neće da finansira projekte pojedinačnih kontrola i uporednog istraživanja kvaliteta hrane, jer prodaja dečje hrane donosi veliki profit – naglašava on.

Pitanje „čime se hrane naša deca?“, koje već mesecima postavljaju Udruženje „Roditelj“ i Pokret potrošača, pokazalo se kao sasvim opravdano. Sveobuhvatno ispitivanja hrane za decu u poslednjoj je fazi pripreme, kaže Marko Selaković, član Saveta „Roditelja“.

– Ugrožavanje dečjeg zdravlja je nedopustivo, a to što prehrambena industrija nosi sa sobom visoke rizike u proizvodnji, nije nikakvo opravdanje – rekao je Selaković.

Maksimalna zakonom propisana kazna za privredni prestup je tri miliona dinara, što bi trebalo da je dovoljno upozorenje za sve proizvođače. Ipak, u ovom slučaju najvažnije je, slažu se sagovornici Kurira, da ne bude nikakvih posledica po zdravlje beba koje su pile zaraženi čaj.

Kurir, 13.07.2008. godine

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More