Press clipping

Žongliranje flašicom i laptopom

USTAJE rano, sprema dete, pa sebe. Trči u obdanište. Privatno, jer u državno bi dete stiglo na red za primanje otprilike kada krene u treći razred. Zatim, trk na posao, gde valja pokazati i pamet i entuzijazam i inventivnost i spremnost za timski rad… Na kraju radnog dana izlazi, ostaljajući za sobom sve trzavice i neprijatne situacije. Opet trk do obdaništa. Sa detetom kući, gde kuvanje ručka i pranje sudova treba da uklopi sa igrom sa detetom, kafom sa prijateljicama, odlaskom sa mužem u bioskop… Nekako uvek manjka vremena za knjigu, feniranje, odlazak kod kozmetičara.

Da bi Bojana Selaković, pravnica i mama 20 meseci starog Dimitrija, stigla sve, dan bi morao da ima bar 26, 27 časova. A njena priča ne razlikuje se od priča drugih žena, koje, u isto vreme, žele da budu i dobre mame, i uspešne na poslu, i domaćice, a da ne zapostave ni sebe i svoj društveni život. Rastrzane između želja i mogućnosti, manjka novca i manjka vremena, obično moraju da odluče koji od ovih segmenata života će da bude žrtvovan zarad ostalih. Da savršeno žongliraju svim tim obavezama uspevaju samo posebno nadarene. Obično, zarad radosti dobrog materinstva, strada karijera.

– Jedini način da se prevaziđe stalna borba i raskorak između toga da li dovoljno vremena posvećujem svom sinu i da li zarađujem dovoljno novca da bih mu omogućila pristojan život, bio je da se odlučim za polovinu radnog vremena. Sreća da mi je poslodavac žena, pa ima dosta razumevanja za sve probleme koji prate odgajanje deteta – priča nam Bojana Selaković. – Svesno sam odlučila da karijeru u ovom trenutku stavim u drugi plan, dok Dimitrije ne bude malo veći. Jer i suprug i ja se stalno preispitujemo da li smo dovoljno posvećeni detetu, jer i kada bi ga čuvao neko, ne može da mu nadomesti onaj emotivni deo, koji mu mi pružamo. A i bake i deke žive daleko, izvan Beograda, pa ne mogu mnogo da pomognu.
Prosečnog roditelja, mamu posebno, Dragana Soćanin, predsednica Udruženja „Roditelj“ i mama trogodišnjeg Jovana, predstavlja kao veštog žonglera u cirkusu, koji žonglira po ceo dan potrebama i obavezama – dete, vrtić, škola, posao, briga oko kuće, hrane, kupovine… Tako je u porodicama sa oba roditelja, a kako li je tek samohranim roditeljima, nezaposlenima, majkama koje su dobile otkaz u trudnoći, pita se ona.

– Majčinstvo predstavlja veliki izazov, i za zaposlene i za nezaposlene mame – procenjuje Dragana Soćanin. – Strašno je uvredljivo kada se kaže da nezaposlena majka „ne radi ništa“, odnosno „sedi u kući“. U nekim drugim evropskim državama majka troje i više dece nije formalno zaposlena, ali dobija i platu i radni staž, jer je pred njom veliki posao.
Zaposlena žena, još pre nego što zatrudni, bojažljivo planira porodicu, plašeći se za opstanak na poslu. Postoje nebrojeni primeri potpisivanja takvih ugovora kojima se mlade žene obavezuju da neće zatrudneti, a takođe i nebrojeni primeri trudnica koje su dobile otkaz, podseća ona. A još nismo videli konkretni potez države da to spreči.
– Majka zakonski mora da se vrati na posao kada dete ima 11 meseci, a jaslice ga primaju tek kada napuni godinu – kaže predsednica „Roditelja“. – U udruženju smatramo da radno vreme državnih vrtića mora da se produži do 18 ili 19 časova, zbog radnog vremena roditelja. A ne smemo da zaboravimo ni 5.000 dece koja svake godine ostanu neupisana. Zato mislim da roditeljstvo nema adekvatnu podršku društva.

– Za podizanje nataliteta nije dovoljno rađati decu – podseća naša sagovornica – već obezebediti niz olakšica, kao što su povećanje i roditeljskog i dečjeg dodatka, olakšavanje procedure za njihovo dobijanje, olakšavanje trudnoće, povećanje naknade na bolovanju, povoljnije stambene kredite za mlade parove, bolju zaposlenost mladih, ukidanje PDV-a na dečju hranu i opremu, jeftinije vrtiće i školovanja…
A da li je Bojani, Dragani i svim ostalim mamama u Srbiji danas lakše ili teže nego u nekim drugim vremenima ili na nekim drugim mestima, teško je izmeriti. Starije mame, sada već bake, reći će kako su se u njihovo vreme pelene iskuvavale, deci pravilo slatko od šljiva, nije bilo veštačkog mleka za bebe, kašica koje su spremne za minut… Ali, nije se ni radilo do 17 sati i duže, nije se ostajalo bez posla tako lako, od jedne, tatine, plate moglo je da se živi pristojno, argumenti su mladih mama.
– To što ste majka uzima se kao otežavajuća okolnost kada tražite posao. I sama sam to iskusila kada mi je dete imalo 11 meseci. A sa takvim stavom, priča o natalitetu nema smisla – kaže dr Snežana Janković, rukovodilac Savetovališta za roditeljstvo u DZ „Savski venac“ i mama Martina (7) i Igora (4). – Već sa otpusnom listom iz porodilišta morate pravo u vrtić, da biste se na vreme prijavili na listu čekanja. Pa još ako radite po smenama, kako sve mame u zdravstvu rade, a vrtić je otvoren do četiri ili pet… Nemate pravo rešenje. A plate nisu dovoljne za privatne dadilje ili obdaništa. Zato se trudimo da, kroz našu školu roditeljstva, damo što više korisnih saveta. Ne samo kako se beba oblači i hrani, nego kako odgovoriti na sve ove izazove. Jer, za (ne)uspešno roditeljstvo krivi su, pre svega, roditelji. Uvek trudnicama kažem da nema mnogo srećne dece u Srbiji, jer roditelji prate modele ponašanja sopstvenih roditelja, a ne sagledavaju greške.

Zato roditelji moraju da kalkulišu sami, odmere sate provedene zarađujući za dete i vreme koje provode sa njim. Majci je, svakako teže, procenjuje dr Janković. Jer, na njenim leđima je vaspitanje deteta, a neretko i celo domaćinstvo. Ona mora da gradi svoj odnos sa detetom, njegov odnos prema ostatku sveta, društvu, okruženju… Mora da bude prisutna dok raste. Nemoguće je, zaključuje naša sagovornica, da žena ima savršenu karijeru i bude idealna majka. Jedno uvek strada. Jer, ako hoće zdravo i srećno dete, mama mora naporno da radi na tome.
Mama je ta koja drži nož za oštricu, kaže poslovica. Ali, ne sme da se poseče.

MAJČINSKI INDEKS
NEDAVNO je organizacija Save the children objavila istraživanje rađeno u 146 zemalja, u kome ispituje gde je to najlakše, a gde najteže biti majka. Samo Srbije, Crne Gore i BiH nema na listi, jer istraživači nisu uspeli da dobiju potrebne podatke iz ovih zemalja. Prvak sveta, po uslovima za materinstvo, je Švedska, a na dnu liste je Niger. Od bivših SFRJ republika najbolje je plasirana Slovenija, koja uopšte ne zaostaje za Velikom Britanijom ili Švajcarskom. Hrvatska je na 35. mestu.

ZADOVOLjNA MAMA
– VaŽnije je kako provodite vreme sa decom nego koliko ga provodite – smatra psiholog Lukrecija Vranješević. – Ima domaćica koje su stalno zauzete, kao i da nisu tu, sa detetom. A dva ili tri sata u pravoj aktivnosti sa detetom bolja su, nego da ste celog dana kod kuće, a da ga ne primećujete. Zato mamama vikendi ne treba da prolaze u kuvanju i spremanju, nego sa porodicom, kod kuće ili napolju.
Najbolja mama je ona koja je zadovoljna sobom i svojim životom. To je žena koja vodi računa o sebi, ispuni neke svoje potrebe, koja je nasmejana i zadovoljna, nije mrzovoljna, besna i napeta. Ona deci može najviše da pruži. Kada uđu u kuću, roditelji treba da svu nervozu ostave ispred vrata. Ili, ako su jako ljuti, da to ispričaju detetu, koliko god da je malo, jer će ono onda znati da nije krivo za maminu ili tatinu nervozu, koju intuitivno uvek oseća.

ANKETA:  DA LI JE TEŠKO BITI MAJKA U SRBIJI?


GOCA TRŽAN
pevačica, mama jednogodišnje Lene
NajlakŠe je biti mama, a sve propratne stvari su teške i nezgodne. Mislim na to u kakvoj sredini deca rastu i plašim se u kakvu će školu da upadne, u kakvo društvo. Brine me sve do globalnog zagrevanja. A samo vaspitavanje i odgajanje je divno. Nije meni ništa teže nego mojoj mami koja je sedamdesetih godina rodila mene. Lakše mi je utoliko što sama određujem kada ću da radim, tako da mogu da biram kakda i koliko ću da budem sa detetom.

TANjA PETROVIĆ karatistkinja, mama Tare (10) i Mateja (5)
Moji klinci su odrasli bukvalno na mojim leđima, u nosiljci. Svuda su išli sa mnom. Vaspitani su tako da mnoge stvari rade sami, kao mali spartanci. Tako da mi nije teško da se, gajeći njih, bavim i svojim poslom.
Teško je kada treba da radite stvari umesto njih. Ali, kada ih vaspitate da budu samostalni, onda cela porodica funcioniše kao tim. A u timu je sve lako. Većina roditelja previše brine o deci, što je pogrešno.

TANjA PETERNEK-ALEKSIĆ novinar mama Anje (7) i Tamare (15)
– Ženama je mnogo teže nego muškarcima, jer moraju da odgovore na više zadataka. Sve moje prijateljice, čime god da se bave, neprekidno govore o griže savesti, jer misle da ne provode dovoljno vremena sa decom. Pre dve godine mlađa ćerka je nahuškala stariju i zabranile su suprugu i meni da radimo vikendom. Odlučili smo da im ispunimo želju, iako je to tada izgledalo nemoguće. Uspeli smo dobro da se organizujemo i vikende provodimo uvek zajedno.

MILICA MILŠA glumica, mama Antonija (16)
– TeŠko je biti majka u svim sistemima i dobima. Posebno danas, kada se od savremene žene očekuje da bude dobra majka, supruga, radnik, domaćica, kuvarica, da ne zapostavi društveni život. Dan od 24 časa prekratak je i ako negde kiksne onda joj svi sude. Trudim se da svom detetu budem majka, a ne drugarica.
Da bi Antonije išao u privatnu školu, podigla sam kredit, jer mislim da obrazovanje jeste jako važno.

Ivana Mićević,   www.novosti.rs, 12.07.2008

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More