Podrška dojenjuPress clipping

Dojenje: Problemi i kako ih prevazići

problemi s dojenjemKada se pomene dojenje nekome ko ga nije lično iskusio, ili preciznije rečeno problemi sa dojenjem, šta je ono što prvo pomisli o njemu? Dojenje je nešto prirodno i kakvi su sada to problemi! Majka da detetu da sisa i to je to! Ali ne. U stvarnosti to nije baš tako. Godinama su među majkama širene dezinformacije i raznorazni mitovi zbog kojih su majke odustajale od dojenja. Tih zabluda ima i dan danas. Evo samo nekoliko izazova sa kojima se majke suočavaju, a često u tim trenutcima zbog nemanja adekvatne podrške, dolazi ili do komplikacija ili do odustajanja od dojenja.

1. Preosetljivost bradavica i ragade (ranice na ispucalim bradavicama)
2. Prepunjenost dojki
3. Začepljenje mlečnih kanala
4. Mastitis
5. Smanjena količina mleka u grudima (Ima li dovoljno mleka u mojim grudima?)
6. Upotreba lekova za vreme dojenja

Preosetljivost bradavica i ragade (ranice na ispucalim bradavicama)

Preosetljivost bradavica i pojava ranica na njima su usko povezane pojave. Ono sto je uzrok i jednog i drugog problema je NEPRAVILNO POSTAVLJENA BEBA na dojku. Ova dva problema se naročito često javljaju kod prvorotki. U nedostatku adekvatne pomoći dešava se da majka bebu ne postavi pravilno na dojku i tada umesto da beba izvlači dragoceno mleko ona sisa samo bradavicu iz koje ne dobija mleko. Bradavica prvo postaje crvena i preosetljiva da bi se posle nekoliko takvih podoja na bradavici poele pojavljivati ragade (ranice). Samo majka koja je iskusila ragade zna koliko one znaju da bole.

Kako prevazići ovaj problem?

Najvažnija stvar je namestiti bebu da sisa na pravilan način tj ispraviti tehniku dojenja. Ponekad se radi sasvim maloj izmeni koja ce učiniti čudo. Potrebno je postaviti bebu tako da je celim telom okrenuta ka mami. Bebin nosić je u visini bradavice. Ukoliko je potrebno postavite ispod bebe (ako sedite) jastuk koji će pomoći da beba bude na pravoj visini. Kada bradavica dodirne bebina usta beba će instinktivno da ih otvori. Potrebno je osetiti trenutak kada je beba jako otvorila svoja usta i tek tada je postaviti na dojku.

Bebina usta treba da obuhvate što veci deo areole (tamnog dela kože oko bradavice), bebin jezik može da se primeti izmedu donje usne i dojke. Potrebno je da beba obuhvati što vecu površinu oko same bradavice. Ovako postavljena beba nece nanositi bol maminim bradavicama. Posle kraćeg vremena majka bi trebalo da oseti refleks otpuštanja mleka. Njega majke najčešće opisuju kao bockanje i peckanje koje se oseća u dubini dojke. U tom trenutku se obično dešava da čak i iz druge dojke krene da curi mleko.

Čim mleko krene beba će započeti sa gutanjem mleka koje može da se čuje. Tek tada je beba pravilno postavljena na dojku i majka može da bude sigurna da sve teče kako treba. Posle svakog podoja potrebno je da premažete bradavicu sa par kapi vašeg mleka. Neka se dojke što više nalaze na vazduhu da bi lakše i brže zacelile ragade.

Prepunjenost dojki

Do prepunjenosti dojki dolazi iz više razloga kao što su: nagli nadolazak mleka posle porođaja, neadekvatno sisanje bebe zbog loše tehnike dojenja, razdvojenost majke i bebe u vreme kada bi trebalo da beba doji, uvođenje druge hrane u bebin dnevni raspored, smanjena zainteresovanost bebe za sisanjem, preskakanje podoja, odbijanje bebe od dojke zbog prestanka sa dojenjem… Koji god da je razlog zbog kog su se dojke prepunile postoji samo jedan prirodan način da se količina mleka u njima smanji, a to je izmlazanje mleka.

Bez obzira koju tehniku koristite (rucno izmlazanje ili korišćenje pumpice za izmlazanje mleka) u principu potrebno je uraditi sledeće: staviti suvu toplu pelenu na dojku ili je tuširati toplom vodom i polako masiranjem dojke od korena ka bradavici krenuti sa izmlazanjem mleka. Mleko se izvlači do trenutka kada osetite olakšanje i kada se nabreklost smanji. Nema potrebe da se mleko izmaza više od toga jer ce se dužim izmlazanjem samo doći do kontraefekta da se količina mleka u dojkama počne povećavati.

Po zavrsetku izmlazanja na dojke možete starviti hladnu oblogu koja će pomoci da se prijatnije osećate. Ne zaboravite da ništa bolje ne izvlaci mleko iz dojki od vaše bebe. Onog trenutka kada beba bude uz vas dajte joj da sisa. Ukoliko je potrebno pre samog podoja izvucite iz dojki malo mleka da areola smekša kako bi beba lakše obuhvatila dojku ustima.

Začepljenje mlečnog kanala

U dojkama se nalazi dosta mlečnih kanala kroz koje se mleko sliva ka bradavici kroz koju mleko dolazi do vaše bebe. Ponekad se desi da se neki od kanala začepi. Uzrok začepljenja mlečnog kanala je mleko koje nije lepo posisano. Razlozi zašto je mleko začepilo kanal su razni od nepravilne tehnike dojenja preko neadekvatnog brushaltera do stresa ili preskocenog podoja.

Kako i šta uraditi da se prevazide ovaj problem? Dojite, dojite i dojite… Jedino ako beba bude sisala uspećete da rešite problem. Važno je da beba što bolje isprazni dojku.  Menjajte položaje za dojenje, masirajte za vreme podoja predeo gde je došlo do zacepljenja u pravcu bradavice i dozvolite bebi iako vas boli da često sisa jer drugačije necete uspeti da razbijete mleko koje je začepilo mlečni kanal.

Mastitis

Mastitis je jednostavno rečeno upala dojke koja može ako se ne reaguje na vreme da se pretvori u infekciju tj infektivni mastitis. Do mastitisa dolazi ukoliko se ne rešava problem prepunjene dojke ili začepljenog mlečnog kanala. Dojka je tvrda, crvena i boli na dodir. Dolazi do porasta temperature i opšte stanje majke najviše liči na grip kada svi mišici pocinju da bole. Šta raditi?

Najvažnija stvar je da MORATE nastaviti sa podojima. Vaše mleko je dobro za vašu bebu, a samim tim što beba sisa mleko ona pomaže i lakšem izlečenju majke. Ukoliko je dojka i dalje tvrda posle podoja nastavite sa masažom i sa izmlazanjem. NEMOJTE uzimati lekove na svoju ruku. Porazgovarajte sa lekarom o eventualnoj terapiji antibioticima koji su kompatibilni sa dojenjem. Odmarajte se koliko možete, masirajte grudi. Izmedu podoja stavljajte na njih hladne obloge, a pred podoj tople koje ce vam pomoci da mleko lakše krene kada beba počne sa podojem.

Ima li dovoljno mleka u mojim grudima?

Ovo je najčesce pitanje i sumnja koja muči svaku majku. Ukoliko sumnjate u količinu mleka koju Vaša beba posisa dovoljno je da obratite pažnju na broj mokrih i ukakanih pelena u toku 24 sata. Broj od 4-6 mokrih pelena za jednokratnu upotrebu ili 6-8 pamučnih pelena je znak da beba dobija dovoljno tečnosti. Sto se tiče broja stolica u 24 sata taj broj varira od uzrasta bebe. 3-4 pražnjenja u 24 sata je pokazatelj da beba dobija dovoljno mleka. Kod starijih beba moze da dodje do mnogo ređih pražnjenja creva ali to ne ukazuje na manjak mleka. Ukoliko beba nema dovoljno mokrih pelena bice potrebno da se potrudite da povećate količinu mleka u vašim grudima. To nije tako teško ako se pridrzavate osnovnih pravila.

Naravno pošto se količina mleka nije smanjila preko noći isto tako se neće ni povećati preko noći. Moracete dati malo vremena vašem telu da adekvatno odgovori na stimulaciju i poveća količinu mleka. Da bi povećali količinu mleka potrebno je da vašoj bebi često dajete da sisa. Mnogo je efikasnije česće a kraće sisanje od dugih podoja sa velikim razmacima izmedju njih. Posle svakog podoja se potrudite da jos bar 5 minuta nastavite da stimulišete izmlazanjem vaše grudi. U potpunosti je nebitno da li za vreme tog stimulisanja iz vaše dojke izlazi mleko ili ne. Važna je upornost. Tek posle 3-4 dana ćete moći primetiti razliku u količini mleka u vašim dojkama. Nemojte da sumnjate u svoje telo, ono to može.

Upotreba lekova za vreme dojenja

Često se dešava da se mama razboli, a treba da doji svoju bebu. Bez obzira o kom zdravstvenom problemu radi uvek je potrebno da mama ima na umu najvažniju stvar, a to je da se u organizam ne unosi ni jedan lek bez konsultacije sa lekarom. Sve što unosite u organizam se rastvara i putem krvi jedan deo tih materija dolazi i u vaše grudi tj mleko. Nemojte da uzimate ništa od lekova bez konsultacije sa lekarom koji mora biti upoznat sa cinjenicom da dojite bebu. U najvećem broju slučajeva lekar ce vam prepisati adekvatan lek koji se može koristiti i za vreme dok dojite bebu.

Drage moje, sve prepreke koje su ovde nabrojane su uobičajne i mogu da se prevaziđu. Budite uporne jer samo SADA imate mogućnost da svojoj bebi pružite najkvalitetniju hranu. Vaše mleko nije samo hrana ona je i lek i uteha i ljubav i podrška i osećaj sigurnosti. Bebe jako brzo porastu, a dojenjem im dajete najkvalitetniji temelj za početak života. Ne zaboravite da je u prvih šest meseci vaše mleko sasvim dovoljno za pravilan rast i razvoj vaše bebe.

Mama, jul 2010, strane 44-46.

Autorka teksta je Tereza Miljković, jedna od naših vršnjačkih savetnica. Više o Vršnjačkom savetovalištu za dojenje možete pročitati na zasebnoj strani gde se nalazi i formular za sva vaša pitanja.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More