Izdvajamo

Doniranjem mleka podržite prevremeno rođene bebe

Majčino mleko je za prevremeno rođene bebe  istovremeno i hrana i lek, a uzimajući ga, najmlađima se na ovaj način pruža najprirodnija i najdzravija ishrana.

Kako bi što više mališana širom Srbije, čije mame nisu u mogućnosti da ih doje, moglo da dobije majčino mleko, voda Rosa već petu godinu zaredom pod pokroviteljstvom Ministartsva zdravlja sprovodi kampanju „Podržimo razvoj banaka humanog mleka“.

Banka mleka Beograd, Novi Sad, Kragujevac
Banka mleka na Svetskoj nedelji dojenja, koju Rosa podržava već petu godinu

Prva banka humanog mleka otvorena je na Institutu za neonatologiju u Beogradu, a do sada je otvorena i u Novom Sadu, na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine. Uskoro će biti otvorena i banka humanog mleka u centralnoj Srbiji, na Klinici za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac. U ovim bankama se majčino mleko sakuplja od mama donora i čuva kako bi se dalo prevremeno rođenim bebama. Nakon Beograda i Novog Sada, i mališani iz centralne Srbije moći će da dobijaju prekopotrebno majčino mleko.

Pored otvaranja banaka humanog mleka, Rosa voda u okviru kampanje pomoći prevremeno rođenim bebama sprovodi niz edukativnih aktivnosti usmerenih na podizanje svesti o značaju dojenja. Zahvaljujući ovim aktivnostima, broj mama koje se odlučuju na dojenje i koje postaju dobrovoljni donori, kao i količina prikupljenog mleka stalno se povećava. Samo u toku prošle godine, u Prvoj srpskoj banci humanog mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu, od majki dobrovoljnih donora prikupljeno je 5. 250 litara mleka što je količina velika čak i za evropske zemlje koje imaju i po nekoliko banaka humanog mleka.

dr Slavica Simić
dr Slavica Simić, Institut za neonatologiju (Banka mleka u Beogradu)

SVAKA ZDRAVA MAMA KOJA IMA VIŠAK MLEKA MOŽE DA POMOGNE PREVREMENO ROĐENIM BEBAMA

Donor humanog mleka može da bude svaka zdrava žena koja ima višak mleka, a koja je sigurna da njena beba dobro napreduje. Takođe, potrebno je da ne puši, ne koristi bilo kakva stimulativna sredstva ili lekove,  a sve zainteresovane mame koje žele postati donori, mogu se obratiti Odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36 30 127 ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu na broj telefona 021/488 05 42.

Više informacija o bankama humanog mleka možete pronaći na sajtu www.bankamleka.rs.

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More