IzdvajamoSaopštenja za javnost

Formirana Mreža organizacija za decu Srbije – MODS

Mreža organizacija za decu Srbije - MODS's Photos - 7.6.2011. Konferencija za novinare -Formiranje MODS-a

BEOGRAD, 7. jun 2011. – Na današnjoj konferenciji za medije Društva za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub, predstavljeni su ciljevi formirane Mreže organizacija za decu Srbije – MODS, kao i značaj što čvršće saradnje nevladinog sektora sa državnim institucijama.

Predsednik Kordinacionog odbora MODS i koordinator u Otvorenom klubu Saša Stefanović,  naveo je da deca u Srbiji predstavljaju jednu od najranjivijih društvenih grupa, kao i da se nejednakosti među decom javljaju na najranijem uzrastu budući da je svako četvrto dete siromašno. „Mreža organizacija za decu Srbije će se zalagati za porodično okruženje kao najprirodnije za život i razvoj deteta i za unapređenje podrške porodici.  Jedan od prioriteta Mreže je bolji standard i kvalitet života sve dece, a posebno marginalizovanih grupa, a to znači i adekvatnije planiranje i raspodelu i transparentnije trošenje budžeta.“ – kazao je Saša Stefanović.

Mreža organizacija za decu Srbije - MODS's Photos - 7.6.2011. Konferencija za novinare -Formiranje MODS-a
izvor fotografije Media centar Beograd, www.mc.rs

Govoreći o saradnji nezavisnih državnih institucija i organizacija civilnog društva Tamara Lukšić Orlandić, zamenica zaštitnika građana za prava deteta istakla je da su nezavisne institucije, a posebno Zaštitnik građana i organizacije civilnog društva su prirodni saveznici i dodala: „U zaštiti prava i sloboda građana, republički ombudsman ostvaruje raznoliku saradnju sa organizacijama civilnog društva u svim oblastima, ali je, možda , u oblasti prava deteta, ona najočiglednija. Verovatno zato što se i jedni i drugi rukovodimo najboljim interesima deteta i svim ostalim pravima deteta garantovanim Konvencijom o pravima deteta i nacionalnim zakonodavstvom.“

„Briga o deci ima izuzetan značaj za svako društvo koje misli o svojoj budućnosti. Zbog toga prioritetni zadatak našeg društva treba da bude unapređenje položaja dece zasnovano na jasnoj i koherentnoj politici, međusektorskoj saradnji uz puno učešće dece, roditelja i organizacija građanskog društva“ – kazala je Marija Petrović iz Centra za prava deteta koja je i član Koordinaconog odbora MODS.

Mreža organizacija za decu Srbije formirana je u okviru projekta „Jačanje dijaloga između organizacija civilnog društva Srbije i EU“  koji Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub realizuje uz podršku Delegacije EU u Republici Srbiji.

 

Povezani tekstovi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More